Potniki z letala iz Madrida, ki je ponoči pristalo na brniškem letališču, bodo 14-dnevno karanteno preživeli v hotelu Paka v Velenju, so po celodnevnem čakanju potnikov in njihovih svojcev vendarle sporočili z ministrstva za zdravje. Kot so še dodali, je hotel in vilo Herberstein vladi v brezplačno uporabo ponudilo kitajski Hisense, ki je lastnik velenjskega Gorenja, ta pa ima v lasti hotel in vilo.

Da bodo morali v karanteno za 14 dni in ne v domačo izolacijo, ko so prispeli na slovenska tla, je 50 potnikov iz Madrida presenečeno izvedelo včeraj zjutraj, ko so jim to sporočili s slovenskega veleposlaništva v Madridu, s katerim so po besedah svojcev potnikov, s katerimi smo govorili, ves čas komunicirali več kot vzorno. A o karanteni v Sloveniji jim kaj več niso mogli povedati, zato so upali, da bodo podrobnejše informacije izvedeli v domovini. Vendar pa so informacije ves dan zaman iskali tako na zunanjem ministrstvu kot na drugih inštitucijah.

Negotovost jih je pahnila v stisko

Kljub hvaležnosti za napore, ki jih je v to, da se lahko vrnejo v domovino, vložilo slovensko zunanje ministrstvo, so bili nekateri potniki in njihovi svojci ves dan v negotovosti, kar je marsikoga spravilo v stisko. Niso vedeli, kje bodo preživeli prihodnja dva tedna, kakšne bodo razmere in katere dobrine, ki jih morda nimajo ob sebi, bodo potrebovali. Tudi zvečer pa so za nastanitev izvedeli iz medijev.

»Vse to smo od jutra, ko smo od bližnjih izvedeli, da ne bodo šli v domačo izolacijo, pač pa za dva tedna v inštitucijo, skušali izvedeti. Klicali smo na zunanje ministrstvo, kjer so bili zelo prijazni, a odgovorov, kam gredo potniki in kakšne so tam razmere, nismo dobili. Preusmerili so nas na Nijz, kjer smo ponovno ostali brez odgovorov na naša vprašanja," pravijo svojci enega od potnikov, s katerimi smo govorili. Glede na izvrstno komunikacijo, ki so jo vajeni s slovenskega veleposlaništva v Madridu, so bili nad pomanjkanjem informacij v Sloveniji razočarani. Sicer pa naj bi bil med 50 potniki, večinoma slovenskimi in nekaj avstrijskimi državljani, po poročanju nacionalne televizije tudi košarkar Zoran Dragić.

V karanteno zagotovo ob vsakem povratku iz Španije, morda tudi od povsod drugod

V videoposnetku, ki so ga objavili na družbenih omrežjih zunanjega ministrstva, je vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter včeraj popoldne povedal le, da bo malo po polnoči na brniškem letališču pristalo letalo s 50 potniki z Madrida, med njimi naj bi bili tako Slovenci kot Avstrijci in tako odrasli kot mladoletniki. »Vsi bodo po prihodu na brniško letališče usmerjeni v karanteno za 14 dni, ki ne bo doma, ampak v posebni inštituciji. Taka je odločitev stroke in namenjena je temu, da zaustavimo širitev bolezni,« je dejal Šter.

»Madrid in Španija predstavljata visoko tvegano območje, zato tudi ostali leti iz tega mesta in iz te države predvideno ostajajo v takšnem režimu. Tako da naj se tisti, ki bi se izognili letu zaradi karantene, zavedajo, da bodo takšni postopki veljali tudi za naslednje lete, ki bodo prišli iz te države. Zna pa se celo zgoditi, da bodo taki prav vsi leti, ki bodo pripeljali ljudi iz sveta,« je opozoril Šter. Po njegovem se takšnih ukrepov poslužujejo tudi v drugih državah, le pri nas smo nad njim začudeni, ker je novost. »Ampak strokovnjaki zdravstvene stroke ocenjujejo, da je to potrebno,« zaključuje Šter.