Brnik. Prvo letalo iz Madrida, s katerega naj bi šli vsi potniki neposredno v karanteno v velenjski hotel Paka, je pristalo z manjšo zamudo danes v zgodnjih jutranjih urah. Postopki, ki so čakali potnike, so bili, kot so nam zaupali, prava uganka. A kot je bilo videti na Brniku, nanje niso bili povsem pripravljeni niti pristojni.

»Polet je bil povsem običajen. Na letalu potniki nismo imeli mask. So nas pa prosili, naj si jih nadenemo, ko bomo izstopili z letala. Večinoma smo imeli vsak svojo masko, a če je kdo ne bi imel, so bile na voljo,« pravi eden od potnikov. Pred odhodom z letala jim je kapitan pojasnil še, da bodo morali na letališču izpolniti še nekaj dokumentov, kar jim bo vzelo kakih pet minut. Po pripovedovanju enega od potnikov jih je na letališču pričakala pristojna oseba iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vsakemu posebej izročila odločbo ministrstva, da bo prihodnja dva tedna bival na naslovu velenjskega hotela Paka. Dobili so tudi navodila, kako se morajo vesti v karanteni – iz sob ne smejo, bivajo vsak v svoji sobi, hrano jim bodo dva tedna postavljali pred vrata.

Nenavadno dogajanje in nobenih pojasnil

Čakajoči svojci, ki so ponoči spremljali dogajanje na drugi strani letališča, do koder jim je bilo dovoljeno iti, so se s tistimi, ki so prileteli iz Madrida, lahko pogovarjali po telefonu. Med nenavadnimi dogodki so bili denimo taksiji, ki so sprva čakali pred vhodom v letališko stavbo, podobno kot svojci, potem pa sta jih letališko vozilo in vozilo policije prišli iskat in so v takšnem spremstvu odšli v notranjost letališča pred terminal iskat avstrijske potnike z letala. Po naših neuradnih informacijah naj bi jih slovenski taksisti odpeljali do avstrijske meje, kjer naj bi jih prevzeli avstrijski kolegi. Pojasnil, zakaj peščici avstrijskim državljanom z letala ni treba v karanteno in kaj bo s taksisti, ki so bili z njimi v stiku, čakajoči niso dobili.

Nenavadno pa se je tistim svojcem, ki so spremljali dogajanje na letališču, zdelo tudi navodilo pristojnih z inštituta. Ti so svojce najprej prepričevali, naj gredo domov, saj ne bodo smeli imeti stika s potniki z letala, potem pa so vendarle ugotovili, da morajo starši mladoletnih otrok na dokumente za bivanje v karanteni dodati tudi svoj podpis. Tudi avtobusa, ki bi potnike odpeljal v velenjski hotel, ni bilo od nikoder, čakajoči svojci pa od prisotnih niso dobili odgovora, ali gre za težave pri organizaciji prevoza ali za protokol.

Prav pomanjkanje informacij po četrtkovem jutranjem obvestilu potnikom iz Madrida, da se po povratku v Slovenijo ne bodo vrnili domov, pač pa bodo dva tedna nameščeni v karanteni, je potnike in njihove svojce ves dan držalo v negotovosti in zaskrbljenosti. Po tem, ko so ves čas dobro komunicirali s slovenskim veleposlaništvom v Španiji, so bili razočarani, da so jih slovenske oblasti pošiljale od vrat do vrat, do pojasnil, ki bi jih pomirila, pa niso mogli priti. Vse do večera niso vedeli, kam jih bodo namestili in kakšne so tam razmere. Kljub hvaležnosti državi in zunanjemu ministrstvu za trud za zagotavljanje povratka v domovino se tako niso mogli znebiti občutka, da niti pristojni še ne vedo natančno, kakšni naj bi bili postopki ob njihovi vrnitvi.

Preberite še: Z letala iz Madrida za 14 dni v velenjski hotel Paka