Domovi upokojencev, v katerih so nastanjeni starejši, ki povečini ne morejo več sami skrbeti zase, mnoge pa pestijo še druge bolezni, postajajo, kot se je izkazalo že v primeru Metlike in tudi Šmarja pri Jelšah, najranljivejše točke zdravstvenega sistema v boju proti koronavirusu. Danes je v šmarskem domu starejših umrla še ena starejša oskrbovanka, okužena s covid-19, stara več kot 80 let, ki je prav tako imela pridružene bolezni. Skupaj je število okuženih oskrbovancev danes naraslo že na 26, še šest okuženih je zaposlenih, a ti so seveda vsi doma v izolaciji in z nikomer v domu niso v stiku.

Kot je za Dnevnik povedal Franci Vindišar, strokovni direktor celjske bolnišnice, so v nedeljo prejeli prošnjo vodstva šmarskega doma za pomoč, ker sami niso več zmogli obvladovati razmer. »Odločil sem se, da v Šmarje pošljem intervencijsko ekipo, da bi ocenila, kakšno je stanje. Ta ekipa je v nedeljo tudi že pomagala pri oskrbi varovancev, o situaciji pa sem obvestil tudi ministrstvo za zdravje. In dosegel, da je minister za koordinatorico v domu imenoval strokovno vodjo šmarskega zdravstvenega doma dr. Auroro Nassib, ki je pooblastilo prejela v torek popoldan in se nemudoma lotila dela,« pravi Vindišar.

Vindišar je v ponedeljek in torek v šmarski dom napotil tudi dva dodatna zdravnika iz mobilne covid ambulante v Celju. Kako naj bi delo potekalo po novem in ali bodo zdrave oskrbovance povsem ločili od okuženih, in to tako, da bi jih prepeljali na drugo lokacijo, danes v Šmarju še niso znali pojasniti. Izvedeli pa smo, da je koordinatorica danes odredila hospitalizacijo treh okuženih oskrbovancev, ki naj bi jih prepeljali v celjsko bolnišnico.

V domovih brez aparatov za predihavanje

Da se zaveda resnosti razmer v tem in drugih domovih starejših po Sloveniji, je na današnji novinarski konferenci poudaril tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Strinjal se je, da bi bilo zdrave in okužene oskrbovance smiselno ločiti, saj je pričakovati, da se bo število okuženih v takih okoljih še povečalo. »Ne dvomimo, da je zdravstveno osebje v domu do zdaj naredilo vse, kar je bilo v njihovi moči. Tudi okužene so nemudoma dali v izolacijo, sodelovanje s celjsko bolnišnico je vseskozi zgledno, a zdaj situacija terja drugačne ukrepe, saj v domu ni na voljo zadostne opreme, saj ne premorejo denimo niti enega aparata za predihavanje,« opozarja Sergeja Javornik, tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah.

V domu je ta čas nastanjenih 197 oskrbovancev, ki so pod nadzorom zdravnikov na primarni ravni, vizite pa opravlja tudi infektolog. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je povedal, da so se že dogovorili, da bodo brise oskrbovancem jemali v domovih za starejše. A samo to zagotovo ne bo dovolj. V Šmarju menijo, da bi bilo treba že zdavnaj ukrepati bolj odločno, če želijo zajeziti požar, ki se je že razplamtel. Kako, pa bo morala odgovoriti stroka in se pri tem tudi poenotiti.