V četrtek potrjenih 70 novih okužb s koronavirusom, testirali so 1075 oseb. Kacin je povedal, da vsaj do 17. aprila vrtci še ne bodo odprti. O tem, kdaj bodo, se bodo morali posvetovati z epidemiologi.

Ponoči je s posebnim letalom iz Španije priletelo 41 Slovencev. Na letalu je bilo tudi osem Avstrijcev, ki so nadaljevali pot v Avstrijo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, je bil polet izveden ob visokih zaščitnih ukrepih, ob prihodu pa so potniki opravili zdravniški pregled. Nato so jih odpeljali v 14-dnevno karanteno v velenjski hotel Paka, ki je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje.

Ker je Španija posebej rizično območje, bodo v prihodnje vsi potniki, ki bodo prišli od tam, napoteni v karanteno. »Prav je, da svojci to veste in da ste na to pripravljeni,« je dejal Kacin.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da ima predstavnik civilne zaščite, ki stoji pred hotelom Paka, več dela s tistimi, ki hočejo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iti ven. »Starši in sorodniki, z vašimi najdražjimi v hotelu Paka je vse v redu,« je zagotovil. Karantena je po njegovih besedah nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Kot je pojasnil Kacin, za nastanjene v hotelu ne skrbi hotelsko osebje, ker je hotel zaprt, temveč oskrbo zagotavlja civilna zaščita.

Šter je dodal, da je postrežba prilagojena razmeram v karanteni. Nastanjeni dobijo hrano, vodo in druge potrebščine tako, da z njimi nihče ne pride v stik. "Postrežejo jim pred vrata, pozvonijo in nato odidejo," je pojasnil Šter in dodal, da osebe v karanteni niso zaklenjene v sobah, z zunanjim svetom pa lahko komunicirajo s sodobnimi komunikacijskimi napravami.

Še nekaj novosti glede epidemije in ukrepov:

- Kacin: Do zdaj Slovenija izdala 445 karantenskih odločb. Velenje ni edino mesto, ki bo imelo karanteno. Slovencev je po svetu še veliko.

- Šter: Jutri pride iz Madrida novo letalo, potniki bodo spet napoteni v karanteno. To je predpogoj, da se nekdo lahko vkrca na letalo. Na letalu bo med 40 in 45 slovenskih državljanov in tudi nekaj tujih, ki bodo morali takoj oditi iz Slovenije.

- Vlada bo zasedala danes popoldne, zato popoldanske novinarske konference ne bo.

- Seja vlade bo predvidoma končana jutri, zakonski paket bo takrat poslan v proceduro, o tem kdaj bo obravnavan, pa mora odločiti DZ.

- Pošta Slovenije prosi upokojence, naj obiska pošte ne obiskujejo prvi dan izplačila pokojnine oziroma vsaj ne takoj zjutraj.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj:

Kacin je pozval k donacijam v poseben sklad, ki ga je ob krizi s koronavirusom ustanovila vlada, predvsem tiste, ki so se v domovino vrnili na državne stroške. Poudaril je, da bodo šla zbrana sredstva predvsem za pomoč v zdravstvu in domovom za starejše, vlada pa bo zagotovila, da se bodo vsi prispevki neposredno prelili v konkretno pomoč najbolj potrebnim.

Transakcijski račun za donacije:

SI56 0110 0630 0109 972.

Tudi ponudba kapacitet, v katere bodo lahko namestili Slovence, ki prihajajo iz tujine, je dragocena donacija, ki jo z veseljem sprejemamo, je dejal vladni govorec.

Slovenske železnice so danes že sporočile, da so dale državi na razpolago svoje počitniške zmogljivosti v Sloveniji.