Čeprav je Kemisu gradbena inšpekcija prepovedala uporabljati ključne objekte za prevzem in skladiščenje odpadkov, vrhniško podjetje nadaljuje dejavnost. Inšpektorji pa še niso prišli preverit, kar je znano – da Kemis ne spoštuje odločbe o prepovedi obratovanja v nadstrešnici za skladiščenje odpadkov in prizidku.

V vrhniškem predelovalcu odpadkov menijo, da bi se država znašla v velikih težavah, če bi v tej panogi tako pomembno podjetje ugasnilo. V tem smislu je na njihovo stran stopil direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar, ki je pred dnevi zapisal, da si v trenutnih razmerah, ko je UKC preobremenjen zaradi epidemije koronavirusa, ne morejo privoščiti, da bi ostali brez poslovnega partnerja, ki odvaža njihove odpadke. Po podatkih Kemisa so iz kliničnega centra lani odpeljali 23 ton odpadkov, letos pa dobrih 12 ton. Lani so na Vrhniki iz vseh zdravstvenih ustanov prevzeli dobrih 110 ton odpadkov, letos pa 40 ton.

Kemis ni edino podjetje, ki sodeluje s kliničnim centrom. Ta ima pogodbe za odvoz sklenjene z desetimi prevzemniki, občasno pa sodelujejo tudi z nekaterimi drugimi. V kliničnem centru pravijo, da pri njih nastane od 40 do 50 različnih vrst odpadkov, pri čemer Kemis ne prevzema infektivnih in neinfektivnih odpadkov iz zdravstva. Pravijo, da odvoz odpadkov v času koronavirusa poteka nemoteno, tudi v Kemis. »Odvozi potekajo v primerljivih količinah kot prej, saj se je bistveno zmanjšal obseg drugega dela v UKC Ljubljana,« pravijo. Natančna primerjava podatkov bo mogoča čez mesec ali dva, ko bo minilo dovolj časa od začetka krize, da bodo na voljo vse statistike.

Saubermacher bi lahko prevzel odpadke iz UKC

Na okoljskem ministrstvu so že pred časom zatrdili, da ni veliko podjetij, ki bi lahko prevzela Kemisovo vlogo. Pravijo, da bi bila tega zmožna le večja. Navedli so obdelovalca odpadkov Saubermacher in Ekorel ter zbiralce Albaugh, Chemo, Ecoplus, Ekol, Ekologija, Gor, Kolektor, Saubermacher, Surovina. Nekateri so odpadke, ki bi sicer pristali v Kemisu, prevzemali že v mesecih po požaru na Vrhniki. Takrat so se odpadki kopičili tudi pri nekaterih povzročiteljih. Poleg Kemisa za največje podjetje na tem področju velja Saubermacher in se tudi največkrat omenja kot potencialni prevzemnik Kemisovih zmogljivosti, tudi za prevzem odpadkov iz kliničnega centra.

Saubermacher je lani iz UKC Ljubljana odpeljal 1200 ton večinoma nenevarnih odpadkov iz zdravstva, nekaj pa tudi nevarnih. V vodstvu podjetja pravijo, da imajo v Kidričevem še proste zmogljivosti in da bi načeloma lahko prevzeli nevarne odpadke iz industrije. »Posledično bi bili sposobni sprejeti tudi odpadke, ki jih v UKC Ljubljana zdaj prevzema podjetje Kemis, saj smo jih že prevzemali tudi v preteklosti,« pravijo.

Za nekatere vrste odpadkov, ki jih prevzema Kemis, Saubermacher še nima dovoljenj za obdelavo, ampak le za zbiranje. Pravijo, da dovoljenja lahko pridobijo, za kar pa bi potrebovali nekaj časa, predvsem pa informacije o tem, za kakšne tipe in količine odpadkov gre. Potem šele bodo lahko podali dokončni odgovor, ali lahko prevzamejo vse nevarne odpadke.