Iz vodstva Kemisa so sporočili, da ne bodo spoštovali odločbe gradbene inšpekcije. Ta je vse tri sporne objekte vrhniškega predelovalca odpadkov razglasila za nelegalne. Že pred časom je odločila, da je črna gradnja zalogovnik za požarno vodo (objekt C), nazadnje pa še, da je črna gradnja tudi nadstrešnica za skladiščenje odpadkov (objekt A) in da prizidek k nadstrešnici (objekt B) nima uporabnega dovoljenja. Okoljski inšpektorat je Kemisu naložil, da mora ustaviti proizvodnjo v spornih objektih, nadstrešnico in zalogovnik za požarno vodo pa tudi podreti. Nadstrešnico v roku enega leta, bazen pa do 15. aprila.

Iz Kemisa, kjer menijo, da je odločitev nezakonita, so sporočili, da bodo kljub temu nadaljevali proizvodnjo. Na inšpektoratu za okolje so nam pojasnili, da v splošnem inšpektor spoštovanje odločbe preveri na kontrolnem pregledu. »Če ugotovi, da zavezanec odločbe ni izvršil, uvede izvršilni postopek,« so zapisali, na okoljskem ministrstvu pa so pojasnili, da je za presojanje individualnih pravnih aktov inšpektorjev pristojen drugostopenjski organ ministrstva oziroma sodišče.

Večino odpadkov zbirajo tudi drugi

V Kemisu menijo, da bi ustavitev poslovanja Kemisa povečala požarna in okoljska tveganja v državi. Pravijo, da skupaj s podizvajalci poskrbijo za četrtino nevarnih odpadkov v Sloveniji, in menijo, da ni mogoče računati na to, da bi za tiste nevarne odpadke, ki jih prevzemajo, poskrbela druga podjetja. Po podatkih okoljskega ministrstva lahko Kemis zbira 829 vrst nevarnih in nenevarnih odpadkov. Od tega glede na poročila agencije za okolje velja, da treh vrst ne zbira nihče drug (vrsta rdečega blata iz proizvodnje glinice, kovinsko živo srebro in delno stabilizirano živo srebro).

Na ministrstvu pravijo, da leta 2017, ko je v Kemisu zagorelo, tam teh treh vrst odpadkov niso zbirali in da so v tistem letu prevzeli 30 vrst odpadkov, prav tako kot še eno drugo podjetje. Na ministrstvu dodajajo, da tri podjetja v Sloveniji zbirajo 27 vrst od teh 30 vrst odpadkov, pet podjetij več kot 20 vrst in sedem podjetij 15 do 20 vrst odpadkov od teh 30 »Kemisovih« vrst. Največje med temi podjetji je Saubermacher, mednje pa spadajo tudi Ekol, Ekologija in Surovina.