Kot je povedal direktor družbe Andrej Poklič, ne ve, kako dolgo bo ustavitev trajala. Pravi, da se je avtomobilska industrija v Evropi ta trenutek praktično ustavila in ker sami delajo samo za omenjeno panogo, bodo posledično obstali tudi pri njih. »V teh dneh še proizvajamo manjše količine, a računamo na to, da bomo sredi tedna ustavili delo, saj naročil trenutno ni,« je dejal.

Prekinitev proizvodnje od nekaj dni do nekaj tednov

Ob tem je dodal, da bi prekinitev proizvodnje lahko trajala od nekaj dni do nekaj tednov. Po optimističnih napovedih njihovih kupcev bi sedanje stanje lahko trajalo do konca marca, vendar smo vsi skupaj po njegovem priča novim napovedim, ki obdobje mirovanja podaljšujejo celo na čas po veliki noči, kar pomeni nekaj tednov.

Podjetje zaposluje okoli 400 ljudi, pri čemer jih trenutno dela le še okoli 160, ostali so že doma. Za tiste, ki še delajo, so uvedli vse potrebne varnostne ukrepe za zaščito pred morebitno okužbo z virusom. Med drugim so poostrili nadzor nad prihajanjem in odhajanjem iz podjetja, povečali potrebno razdaljo med zaposlenimi, zamenjali način prehranjevanja in zaprli garderobne omare, tako da ljudje v delovni opremi že pridejo v službo.

Kako po koncu epidemije?

Poklič pravi, da za zdaj ni mogoče napovedati, kako bo sedanje stanje vplivalo na uresničitev njihovih načrtov v letošnjem letu, saj ne gre le za to, kako dolgo bo stala proizvodnja, pač pa je bolj vprašanje, kakšna bo krivulja rasti v avtomobilski industriji po koncu epidemije. Prepričan je namreč, da ponovni zagon ne bo takoj pomenil enake hitrosti, pač pa bo panoga potrebovala še nekaj časa, da se vrne na razmere pred krizo. »Zagotovo bo za vse letošnje leto velik izziv predvsem to, kako ga preživeti v poslovnem smislu,« meni direktor zreške družbe in dodaja, da je finančni načrt za letos predvideval rahlo izboljšanje lanskih dosežkov.

V letu 2019 je GKN beležil okoli 107 milijonov evrov prihodkov od prodaje, pri čemer je bilo v zadnjem četrtletju že čutiti rahlo ohlajanje, temu pa se je zdaj pridružila še globalna kriza s koronavirusom. Čeprav so letos računali na okoli 110 milijonov evrov prihodkov, tega v sedanjih razmerah zagotovo ne bodo dosegli. Družba je lansko leto zaključila z dobičkom, česar pa si Poklič za letošnje leto v teh okoliščinah še ne upa napovedati.