V Sloveniji je vsako leto registriranih okoli 18.000 bolnišničnih okužb, kar poleg tega, da podaljšuje zdravljenje bolnikov, obremenjuje tudi zdravstveno osebje in ima ne nazadnje materialne posledice zaradi morebitnih dodatnih posegov ali zdravstvenih zapletov.

Tehnologija, znana že več kot stoletje

Skupina kolegov, vsak z znanjem in izkušnjami s svojega področja, se je leta 2016 zbrala v zagonskem podjetju z idejo, da razvije napravo za dezinfekcijo. Tehnologijo čiščenja na osnovi sevanja UVC-žarkov, katerih učinek na mikroorganizme je sicer znan že 120 let, so takrat uporabljali samo v ZDA, v Evropi pa takih aparatov skorajda ni bilo ali so bili zelo dragi. Po znanstvenih izsledkih, da ima tak način dezinfekcije zelo dober učinek v procesu čiščenja v bolnišnicah, je ekipa podjetja UVC Solutions začela razvijati lastno daljinsko vodeno napravo in certificiran model poslala na preizkušnjo slovenskim bolnišnicam. Konec lanskega leta je bil pripravljen produkcijski model, ki so ga predstavili na največjem sejmu medicinske opreme Medica, s čimer je projekt dobil mednarodni zalet.

»Osnovni namen aparata steripro je izboljšanje učinkovitosti obstoječega postopka čiščenja in dezinfekcije površin v bolnišnicah brez povečanja delovne obremenitve osebja,« pojasnjuje soustanovitelj podjetja Matej Rajk. »Velika večina proti antibiotikom odpornih okužb se prenaša ravno v bolnišničnem okolju. Kljub ukrepom za preprečevanje teh, od osnovnih, kot so razkuževanje rok in sterilizacija instrumentov, do ročnega čiščenja postelj in druge opreme, kar polovica površin ni ustrezno očiščenih. Edini način, kako povečati učinkovitost čiščenja, je dodatna brezstična dezinfekcija. V bolnišnicah uporabljajo zaplinjanje z aerosolom vodikovega peroksida, ki ga vbrizgajo v prostor, kar je sicer učinkovit, a časovno potraten in neprijazen postopek za vsakdanjo uporabo. Alternativa je obsevanje z našim aparatom, ki oddaja UVC-svetlobo in je tako učinkovit, da za dezinfekcijo sobe v povprečju porabi deset in za operacijsko dvorano dvajset minut, raziskave pa so pokazale, da se z redno uporabo bolnišnične okužbe zmanjšajo za več kot 30 odstotkov.«

Zlati standard za nadgradnjo čiščenja

Po Rajkovem mnenju bo UVC-dezinfekcija že v nekaj letih postala zlati standard za nadgradnjo ročnega čiščenja v bolnišnicah, ne le zaradi svoje učinkovitosti, temveč tudi cenovne sprejemljivosti. Investicija v aparat steripro se namreč bolnišnici povprečno povrne že, če uspe preprečiti pet bolnišničnih okužb. »Idealno bi bilo, če bi imela vsaka bolnišnica vsaj eno tako napravo, je pa od zadolženih za preprečevanje okužb v bolnišnicah oziroma njihove poslovne žilice odvisno, ali in kako hitro dobijo proračun zanjo,« dodaja Rajk. Poleg slovenskih bolnišnic, ki aparat že uporabljajo, kot sta Medicor Izola in UKC Maribor, podjetje prek distributerjev že sklepa pogodbe za prodajo na Hrvaškem, Finskem, Irskem, Slovaškem, Češkem, v Srbiji, BiH, Romuniji, Grčiji in na Portugalskem.