Bije se bitka za preživetje podjetij, ki so leta in leta vlagala v razvoj, utrjevala vezi s partnerji, dobavitelji in kupci ter se izkazovala z nadpovprečnimi, celo izjemnimi poslovnimi rezultati. Danes, ko se poslovne vezi trgajo, ko so dobave surovin ali materialov motene ali prekinjene, ko novih poslov praktično ni več, tudi gazele bijejo plat zvona. Nekatere so že bile prisiljene močno omejiti ali celo zaustaviti delo, druge, ki so vpete v proizvodno verigo, proizvodnjo le stežka nadaljujejo. Oči vseh so zdaj uprte v slovensko vlado in njene ukrepe, ki naj bi jih ohranili pri življenju. Ali bodo ti dovolj, da prebrodijo najhujše, bo pokazal le čas. A slednjega ni na pretek, kajti z vsakim tednom se njihov položaj le še poslabšuje.

Vendar ne gre samo za gazele, ki bodo na račun svojih preteklih odličnih rezultatov zagotovo izkoristile vse možne rezerve, gre tudi za vsa tista mlada inovativna in prebojna podjetja, ki se jim je že ali se jim še bo uspelo uvrstiti na lestvico najhitreje rastočih. Tista, ki se s svojimi inovativnimi produkti prebijajo na trg in računajo na širitev svojega poslovanja. Ta trenutek je njihova negotovost še večja, kot jo izkuša nabor dolgoletnih uveljavljenih podjetij. Verjamemo, da bo z vladnimi ukrepi tudi njim ali vsaj večini uspelo prebiti najhujše čase, saj je ravno dejstvo, da so se s svojo inovativnostjo, trdoživostjo in prilagodljivostjo prebila med tiste, ki bodo v prihodnosti (so)krojili slovensko gospodarstvo, zagotovilo, da se ne bodo zlahka predala.

Prav to – odličnost, prilagajanje trgu in nenehni razvoj je tisto, kar krasi dosedanje in prihodnje slovenske gazele. Zaradi vseh teh odlik smo prepričani, da jim bo uspelo prestati negotovo obdobje, tako kakor so marsikatere preživele že gospodarsko krizo izpred enajstih let. Kot vsem gazelam polaga na srce predsednik sveta Gazela Bogomir Strašek, direktor zlate gazele KLS Ljubno, se je treba že zdaj pripravljati na čas, ko se bo gospodarstvo spet zagnalo in bo treba delati s polno močjo. Svetuje jim, naj gledajo naprej, ne samo zaradi trenutne krize, ampak tudi sicer razmišljajo, kako bodo ukrepale, da bodo bolj konkurenčne in dosegle še boljši položaj na svetovnem trgu, ko bo koronakriza mimo.

Gledamo torej v prihodnost in se na odru Cankarjevega doma spet vidimo jeseni ob jubilejni 20. obletnici Gazele!