Kot so sporočili iz organizacijskega odbora Svetovnega dneva poezija Ljubljana 2020, bo praznovanje dneva poezije v Sloveniji prestavljeno na 23. maj. Predvidoma bo v Ljubljani t. i. maratonsko branje potekalo na šestih lokacijah - v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, Trubarjevi hiši literature, Vodnikovi domačiji, Škucu ter na Metelkovi - v Jalli Jalli in Channel Zeru.

Organizatorji vabijo vse ljubitelje poezije, da se prijavijo na branje poezije na eno od naštetih prizorišč. Z branjem bodo pričeli 23. maja točno ob polnoči v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna in sklenili prihodnjo noč v Škucu.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je poslanico ob svetovnem dnevu poezije uvedla s citatom slovitega pisatelja Franza Kafke, da mora knjiga delovati kot "sekira za zmrznjeno morje znotraj nas" ter z aktualnimi besedami profesorja na univerzi v Stanfordu Johna Felstinerja. Ta se v naslovu svoje knjige sprašuje: "Ali lahko poezija reši svet?"

Poezija ima po besedah Audrey Azoulay "moč, da nas prestavi iz našega vsakdana in nas opozori na lepoto, ki nas obkroža, ter na vzdržljivost človeškega duha".

Kot je poudarila, si želi Unesco letos, ko mineva deset let od razglasitve leta 2010 za mednarodno leto biodiverzitete, počastiti predvsem pesnike, ki opevajo naravo in odpirajo naravovarstvena vprašanja. Pesniki, vse od Garcilasa de la Vege do Victorja Hugoja ter od Aleksandra Puškina do Sarojini Naidu so se po njenih besedah že od nekdaj zavedali povezave med človekom in bogastvom narave.