Če smo še pred tednom dni poročali o tem, kaj si nekateri naši zvezdniški prijatelji in prijateljice mislijo o novem mikroskopskem sovražniku, dandanes praktično ni znane osebe, ki v kakšnem izmed mnogoterih komunikacijskih kanalov ne bi delila napotkov, nasvetov ali celo ukazov, da je treba ostati doma. Še dobro, da jih imamo, sicer bi morali slediti zgolj napotkom glavnega vladnega kriznega govorca Jelka Kacina. Tako pa je veliko lažje razumeti in tudi dojeti, če nam pridige in nasvete, kot sta »ostani doma« ter »umivaj in razkužuj roke«, delijo Saša Lendero, Rebeka Dremelj, Tanja Žagar, Helena Blagne, Goran Dragić, Luka Dončić in druge slovenske kulturno-zabavno-športne veličine.

Plestenjak poje za zdravstvene delavce

Niso pa vsi doma. Eni morajo v službo tudi v teh kataklizmičnih časih. Na portalu 24ur.com so opazili, da na družbenih platformah kapljajo zahvale vsem zdravstvenim delavcem, trgovcem, farmacevtom, skratka vsem tistim, ki omogočajo, da življenje vsaj delno teče dalje. Jan Plestenjak je krizne uslužbence malce ohrabril z eno izmed svojih pesmi in jim prek medmrežja poslal videoposnetek, v katerem je zabrenkal in zagodel svojo uspešnico Večja od neba ter jo posvetil celotnemu zdravstvenemu sistemu v Sloveniji, zraven pa pripisal: »Za vse v našem zdravstvu, ki nesebično in požrtvovalno skrbite za Slovenijo. Hvala, J.«

Njegov kolega Robert Pešut - Magnifico je v oddaji 24ur zvečer na POP TV povedal, da čas socialne osame preživlja skoraj tako kot v nekoč vsakdanjem življenju, po načelu studio-dom, le da ga v določenih trenutkih oblivajo različna čustvena razpoloženja. Včasih se počuti obupno, drugič se tolaži, da bo vse v redu, sem pa tja se znajde celo v ekstatično blaženem stanju, tako da je, kot je pripomnil, histerično miren. V tem stanju postane zelo kreativen in zlaga svojo umetniško glasbeno zbirko pod naslovom Antivirusi. Je pa s Slovenijo delil najnovejši antivirusni hit iz svoje osame in ga seveda v duhu solidarnosti podelil s sodržavljani v krizi. Naslov pesmi je Bul'm, glavni stih pa se glasi: »Spet kadim in že deset pir žul'm, pa nč ne govorim, sam bul'm, sam bul'm.«

Zoran Dragić se je preobjedel lazanje

Niso pa vsi takšne sreče, da lahko ostanejo doma. Po podatkih zunanjega ministrstva je trenutno v tujini, od držav EU do najbolj zakotnih plaž vseh celin, kakšnih 650 Slovencev in Slovenk, večinoma gre za turiste in popotnike. Ena izmed takšnih turistk, ki ne morejo domov, je pevka Gaja Prestor, ki je letos nastopila na Emi. S fantom sta obtičala na Tajskem in ne moreta domov, za žurnal24.si pa je povedala, da na otoku Koh Phangan, kjer sta, glede virusa trenutno ne vlada nobena panika: »Tukaj je situacija mirna, o koronavirusu ne govori nihče. Kot drug svet, ampak to je na otoku, kako je v celinskem delu, ne vem,« je povedala sveža slovenska estradna zvezda.

Na drugem otoku pa je obtičala igralka in pevka Tanja Ribič, ki v Sheffieldu snema nadaljevanko za produkcijsko hišo Netflix, o kateri ne sme nič povedati, ker jo k temu zavezuje podpisana molčečnost. Je pa za 24ur.com razodela, da ne more domov, ker v kraljestvu še vedno snemajo, in ne ve, kdaj in kako bo lahko sploh prišla. »Iz dneva v dan se spreminjajo načrti. Produkcija še vedno snema, bomo videli, kaj bo. Rekla sem, da bom prišla domov, pa tudi če bom plavala,« je bila odločna Ribičeva.

V španskem mestu Vitoria-Gasteiz je v karanteni po poročanju Slovenskih novic priljubljeni košarkar Zoran Dragić, ki je na medmrežju potožil, kako zelo pogreša svojo družino, saj je v izolaciji ostal popolnoma sam. Zoran je ženi sporočil, da naslednja tri leta ne bo jedel lazanje, ki se je je že preobjedel.

Violeta Tomić je mehka in prijazna

V času pandemične apokalipse so mnogi ljubitelji psov našli dokaz, da je domači pes resnično najboljši človekov prijatelj, saj se lahko z njim družiš celo v kriznih časih, ga objemaš, mu kihaš in kašljaš v obraz in ti ni treba spoštovati varnostne razdalje vsaj enega metra in pol. V reviji Suzy so ugotovili, da ima mnogo slavnih državljanov s svojimi hišnimi prijatelji prav poseben ljubezenski odnos. Eden izmed takšnih je čuk Jernej Tozon, ki ga zadnje desetletje na vsakem koraku spremlja psička Lili pasme jack russell terier. Kot je povedal Jernej, je bila Lili, ko je bila še zelo mlada, precej nagajiva, da jo je težko ujel, zdaj pa mu sledi že brez vrvice, ker je pasja gospa rahlo v letih in tudi precej bolj porejena, ker zelo rada jé. Kljub temu jo razvaja z domačo hrano, je pa njegova Lili po javnem priznanju tudi še vedno tista, ki mu zjutraj, ko se zbudi, pritisne prvi poljubček.

Tudi političarka in nekdanja igralka Violeta Tomić ima za nadvse ljubljenega družabnika štirinožca. Pred leti je po pripovedovanju posvojila simpatičnega velikana, v katerega se je že v zavetišču zaljubila na prvi pogled. Nadela mu je ime Buda, ker ji je popolnoma odprl in očistil srce. Je pa Tomićeva priznala, da nepisano pravilo, da je vsak pes popolna preslikava svojega gospodarja, povsem drži. »Oba sva na prvi pogled videti huda in nevarna, v resnici pa sva neskončno mehka in prijazna,« je razložila in dodala, da je nekoč prebrala lepo misel, da se duša ne prebudi, dokler se ne zaljubi v psa.

Zna biti pa pretirana ljubezen tudi nevarna. To se je pripetilo nekdanji manekenki Nini Gazibara. Po poročanju Slovenskih novic se je znašla v bolnišnici prav zaradi maltežanke Sisy, ki je svojo gospodarico tako strastno pozdravila po vrnitvi domov z neke prireditve, da je ta padla po tleh in si zlomila koleno. Poškodba je bila tako huda, da so morali Gazibarovo operirati. Po preverjenih informacijah Slovenskih novic je poseg prestala brez večjih težav in okreva, družbo v času do ponovnega vstajenja iz postelje pa ji seveda dela kdo drug kot Sisy.