Družabno omrežje twitter je v minulih letih postalo najhitrejše sredstvo obveščanja javnosti, zato ni presenetljivo, da je novo ustanovljeni Krizni štab RS nemudoma odprl tudi svoj račun, a kmalu zatem se je začel obnašati nenavadno – postal je orodje propagande SDS.

Po le nekaj objavah se je začelo obračunavanje z vsemi, ki so drugačnega mnenja od stranke SDS, za edini vir informacij pa je račun uporabljal spletno stran NoveTV24 ali pa Demokracija, ki sta del medijske mreže stranke SDS in kot je znano, v znatni meri financirana iz madžarskega poslovnega sveta, ki je blizu kapitalskemu krogu madžarskega premiera Viktorja Orbana.

Številne uporabnike priljubljenega družbenega omrežja je sprva zmotil retvit objave tednika Demokracije, ki je izpostavila zgodbo z Janom Plestenjakom, kasneje pa se je na uradnem profilu znašel tudi spodnji retvit objave uporabnika Marko: »Psihiatri iščejo 4 paciente, ki so utekli iz karantene. Imajo virus covid-marks/lenin«, k sporočilu pa so bili pripeti tudi zajemi zaslona, na katerem med drugim vidimo novice z Dnevnika in Mladine.

V nekem trenutku se je na nespodobno delovanje twitter računa, ki ga je javno predstavil tudi predsednik vlade Janez Janša, odzval tudi glavni govorec kriznega štaba Jelko Kacin s pojasnilom, da nima in ne želi imeti dostopa do tega komunikacijskega kanala, »dokler ne ugotovimo, kdo je vdrl v profil.«

Zaradi spornih vsebin, ki so se znašle na twitterju, je prišlo do ugibanj, ali je to sploh uradni profil Kriznega štaba RS. Vsa ugibanja o lažnem profilu pa je utišal novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na twitterju potrdil, da gre za uradni komunikacijski kanal. Omembe profila so se prav tako znašle med zapisi z družbenih omrežjih drugih politikov. Na primer novega premierja Janeza Janše, označen pa je bil tudi v sporočilih s strani uradnega profila vlade RS.

Na Ukomu niso zmogli odgovoriti Dnevniku

Težave komuniciranja vlade oziroma Kriznega štaba RS preko družabnega omrežja twitter so v treh dneh, odkar je vlada Janeza Janše prevzela oblast in v celoti reorganizirala nastavljeno mrežo obvladovanja krize s koronavirusom, le vrh ledene gore. Na uradu vlade za komuniciranje, ki ga je v petek še pred glasovanjem državnega zbora o novi vladi prevzel Miro Petek (nekdanji novinar, poslanec SDS in urednik na Nova24TV), danes niso zmogli odgovoriti na vprašanja Dnevnika, kako namerava v prihodnje komunicirati vlada in krizni štab. Prav tako nismo dobili pojasnil, kdo je odgovoren za nenavadno obnašanje twitter računa kriznega štaba, ki mu je včeraj sledilo že skoraj 6000 posameznikov in s tem postal pomemben vir informacij za številne slovenske državljane.

Kdo konkretno upravlja z računom včeraj na Ukom niso pojasnili. Čeprav se je včeraj način komuniciranja kriznega štaba nekoliko izboljšal, so se nato številni uporabniki te družabne platforme začeli pritoževati, da jim je upravnik vladnega komunikacijskega kanala preprečil sledenje.