Novi ukrepi in informacije

• Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji naraslo na 219,

• V noči iz nedelje na ponedeljek preneha obratovati javni potniški promet avtobusov in vlakov.

• S ponedeljkom zaprte šole in vrtci.

• Zaprti študentski in dijaški domovi.

• Organiziranega varstvo otrok je prepovedano, zato vlada poziva k medsebojni pomoči na domu.

• V Mariboru in na Ptuju lokali že zaprti, uredba za območje celotne Slovenije sledi.

• S torkom se ustavlja tudi ves letalski promet.

• Zdravnike specializante bodo vključili v boj proti koronavirusu

• Od polnoči bo veljala prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve.

• Vlada je preklicala prepoved prometa z zaščitnimi sredstvi.

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet. Po besedah Kacina iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati. Zatrdil je, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Opozarja, da je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati.

Po njegovih besedah je nenavadno, da ljudje posedajo v parkih in se obnašajo, kot da virusa ni. Državljane je pozval, naj ne hodijo po nepotrebnem v trgovine in ne povzročajo dodatnih vrst.

S ponedeljkom se zapirajo tudi šole in vrtci. Po Kacinovih navedbah bodo lokalne skupnosti poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok.

Nujnega varstva otrok ne bo

Prepovedano je tudi kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje. Zato napovedanega nujnega varstva otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti, ne bo.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec prosi vse, ki lahko družinam z otroki, ki potrebujejo varstvo, priskočijo na pomoč pri varovanju njihovih otrok, da to storijo. A opozarja, naj to ne bodo starejši oziroma tisti, ki so v primeru koronavirusa v rizični skupini.

Od polnoči zaprtje nenujnih prodajaln, za ostale omejitev hkratnega obiska ljudi

Vlada začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve, storitve iger na srečo.

Prepoved pa ne velja za:

- prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,

- lekarne,

- prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,

- program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,

- kmetijske prodajalne,

- bencinske servise,

- banke,

- pošto,

- dostavne službe,

- trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,

- druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodaja blaga in storitev na daljavo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa bo v 24 urah izdal tudi priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve glede na kvadraturo posameznega poslovnega prostora.

Vlada je na današnji dopisni seji izdala odlok, s katerim je preklicala prepoved prometa z zaščitnimi sredstvi. Promet je ponovno dovoljen danes od 19. ure.

Prepoved, ki jo je sprejel prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder je začela veljati minuli petek ob 16. uri, a prepoved ni trajala dolgo, saj jo že danes odpravila vlada Janeza Janše. Kot je po današnjem srečanju z direktorji bolnišnic v izjavi za medije pojasnil novi minister za zdravje Tomaž Gantar, je vlada prepoved preklicala, da se ne bi delalo škode na področju, ki je zdaj prioriteta in da bi lahko zadostili potrebam. »Promet mora biti odobren, če hočemo ta zaščitna sredstva dobavljati in da delo na tem področju nemoteno poteka,« je še dodal.

Ko in če bodo zaščitna sredstva na razpolago v na primer lekarnah, jih bodo po ministrovih besedah lahko kupili tudi državljani.

Vlada je sprejela tudi odlok, s katerim prekinja vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bo namreč vključila v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa.

Slovenski državljani zaradi širjenja novega koronavirusa ne morejo več vstopati na območje Srbije, je na Twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. Srbske oblasti so to sporočile tudi uradno na svoji spletni strani. Ni še jasno, ali je mejo za slovenske državljane zaprla tudi Hrvaška.

S ponedeljkom se bo ustavil promet avtobusov in potniških vlakov

Eden od ukrepov boja proti koronavirusu bo tudi prepoved obratovanja lokalov, je napovedal zdravstveni minister Tomaž Gantar, a ni razkril, kdaj naj bi začela veljati. Glede na to, da mnogi še vedno ne razumejo, da gre zares, je to po njegovih besedah edini možen ukrep za določen čas. Kot je poudaril, je ključno, da naenkrat ne pride do velikega števila okuženih, če želimo obvladati situacijo.

Vlada naj bi danes konkretizirala v soboto pozno zvečer dogovorjene ukrepe za zajezitev širjenja virusa s področja javnega potniškega prometa in glede obratovanja lokalov. Bo pa že danes začel veljati občinski odlok, ki zapoveduje zaprtje vseh gostinskih lokalov, cvetličarn, frizerskih salonov in drugih dejavnosti v Mariboru, in po zadnjih informacijah tudi na Ptuju. Kršitelje čakajo kazni.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da odločitev o zaprtju lokalov prepušča lastnikom, »je pa prepričan, da so tako odgovorni, da bodo svoje lokale zaprli in tudi s tem poskrbeli, da ne prihaja do druženja v zaprtih prostorih.«

Pozitiven prvi bris, odvzet na Koroškem, občine v številne ukrepe

Regijam s potrjenim primerom novega koronavirusa se je danes pridružila tudi Koroška. Med brisi, odvzetimi na koroški vstopni točki pri Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec, je bil danes en bris pozitiven, je potrdila direktorica zdravstvenega doma Marjeta Vaupot. Bris je bil potrjen pri Korošcu, ki biva na Koroškem.

Storitve bo zaradi koronavirusa prilagodila tudi Pošta Slovenije

Pošta Slovenije bo s ponedeljkom prilagodila način zagotavljanja določenih poštnih storitev. Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse stranke in poslovne partnerje poziva, da naj poštne storitve uporabljajo le, če je to nujno. Spletne trgovce pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila.

»Če bodo vsa okenca zasedena, stranke prosimo, naj počakajo pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridejo na vrsto. Če bo treba, bodo zaposleni na pošti vstop v poslovalnico regulirali z občasnim omejenim spuščanjem strank na pošto,« so zapisali.

S ponedeljkom bo način zagotavljanja določenih poštnih storitev prilagojen in ne bo nujno zahteval obiska pošte ali osebnega stika z dostavljalcem. Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma.

Za pisma, ki se vročajo po posebnih zakonih (pravdni postopek, kazenski postopek in podobno) in je predpisana osebna vročitev s podpisom naslovnika ali pooblaščene osebe, bodo dostavljavci v hišnih predalčnikih naslovnikov puščali obvestila o možnosti prevzema pisma na pošti.

Največ teh pisem se po navedbah pošte vroča po zakonu o splošnem upravnem postopku in zakonu o pravdnem postopku, ki jih lahko pošta skladno z zakonom v primeru, da naslovnik pisma ne prevzame na pošti, po preteku roka za prevzem na pošti vloži v njegov hišni predalčnik brez potrditve prevzema. »Vse prebivalce zato pozivamo, da teh pisem, če to ni nujno potrebno, ne hodijo iskat na pošto, saj jih bodo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni predalčnik,« so pozvali.

Tudi pravosodje z ukrepi proti koronavirusu

Za obisk notarja se bo tako treba predhodno najaviti, onemogočeno bo tudi neposredno vlaganje pošte na državno odvetništvo. Stanje v zaporih je medtem stabilno in mirno.

Do izpada prehrambenih izdelkov ne bo prišlo

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pa je v izjavi po seji za Odmeve na Televiziji Slovenija ponovila, da ni pričakovati, da bi v Sloveniji prišlo do izpada kakih pomembnih prehrambenih izdelkov.

Večji nadzori v trgovinah, verjetno tudi uvedba zaščitnih mask pri trgovcih

Kot potencialen problem pa je označila dejstvo, da prodajalci v trgovinah delajo brez zaščitnih mask in rokavic ter da kupci očitno ne upoštevajo higienskih priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Kot je pojasnila, se o tem pogovarjajo tudi s trgovinsko zbornico, na seji kriznega štaba pa so spregovorili tudi o možnosti zaostritve ukrepov ter uvedbi kontrol nad izvajanjem preventivnih ukrepov.

»V prihodnjih dneh je pričakovati kontrole. Morda tudi ukrepe, s katerimi bomo striktno predpisali uporabo zaščitnih ukrepov,« je napovedala Pivčeva.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik je po seji štaba ocenila, da navodila za zdravnike v začetku niso bila dovolj jasna. Prvi zdravniki, ki so sejali okužbe, so se po njenih besedah držali navodil za zdravstvene delavce. Pozneje se je pokazalo, da so bila nepopolna. »Nikogar ne obtožujem, a glejmo, da bo naprej teklo čim bolj gladko in s čim manj nejasnosti,« je poudarila.

Smrtna žrtev potrjena, neuradno naj bi to bil starejši oskrbovanec iz Metlike

Kot je neuradno izvedela STA, naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrl oskrbovanec doma starejših občanov v Metliki. V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem tamkajšnjega doma starejših občanov.

Oseba, ki je umrla, je imela številne kronične bolezni in zelo slabo prognozo, ampak neposredni vzrok smrti je bila bolezen covid-19, je v petek zvečer po seji vladnega kriznega štaba pojasnila infektologinja Bojana Beović. Da gre za osebo iz doma starejših, po njenih besedah pomeni dodatno podkrepitev prepovedi obiskov v domovih. V tem času pa se lahko s starostniki skuša vzpostaviti komunikacijo s svojci na kak drug način.

Občinam zahodnoštajerske regije 28.840 kosov zaščitne opreme

Regijski štab civilne zaščite zahodnoštajerske regije je danes 33 občinam v tej regiji razdelil 28.840 kosov zaščitne opreme. Kot so sporočili, so med zaščitno opremo zaščitne obleke, tri vrste zaščitnih mask, zaščitne rokavice in zaščitna očala.

Po današnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov. Zaščitno opremo pa so razdelili glede na to, koliko je prebivalcev v posamezni občini in ali se že zdaj spopadajo z epidemijo.

Največ zaščitne opreme so tako namenili občinam Celje, Laško, Mozirje, Polzela, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Velenje, Šoštanj, Zreče in Žalec. Trenutno je sicer v tej regiji največ okuženih, 20, v Šmarju pri Jelšah.