V Italiji je od začetka epidemije zaradi koronavirusa umrlo 1809 ljudi, je danes v Rimu po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila italijanska civilna zaščita.

Vse skupaj se je s koronavirusom v Italiji okužilo 24.747 ljudi, potem ko je v soboto zvečer to število znašalo 21.157. Okrevalo je 2335 okuženih.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da je na poti v Italijo 140 ventilatorjev za intenzivno zdravljenje in pet milijonov zaščitnih mask. Pošilja jih Kitajska, ki bo zagotovila tudi dve dodatni ekipi zdravnikov.

V Italiji tako ventilatorjev kot mask kritično primanjkuje, zato je Di Maio napovedal, da bodo sprožili pravne postopke proti državam, ki bi skušale blokirati izvoz te opreme v Italijo.

Na Madžarskem je sicer okuženih 32 ljudi, med njimi je 10 tujcev in 22 Madžarov. En bolnik je že okreval. V karanteni je 79 ljudi.

Madžarske oblasti so sicer sredi tedna zaradi novega koronavirusa uvedle izredne razmere in omejile vstop v državo. Na univerzah so že prešli na študij na daljavo, od ponedeljka pa bodo zaprte še vse šole.

Litovski premier Saulius Skvernelis je sporočil, da njegova država ponovno vzpostavlja mejni nadzor z Latvijo in Poljsko. Prepoved vstopa za tuje državljane začenja veljati danes, ne bo pa prepoved veljala za tiste, ki imajo dovoljenja za bivanje, diplomate in vojake zveze Nato.

"Naš cilj je čim bolj upočasniti širjenje virusa v državi in zmanjšati njegove škodljive posledice," je dejal. V Litvi so do sobote zabeležili osem primerov okužb. Oblasti v Vilni so že v petek sprejele odločitev o zaprtju vseh šol, vrtcev in univerz ter prepovedale vse javne dogodke.

Od ponedeljka bodo restavracije, bari in večina trgovin zaprti, trgovine z živili in lekarne bodo ostale odprte. V ponedeljek namerava litovska vlada sprejeti načrt za podporo gospodarstvu, ki bo predstavljal "vsaj milijardo evrov".

V Srbiji zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere

V Srbiji so nocoj zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. V ponedeljek bodo po vsej državi tudi zaprli vse vrtce, šole in univerze. Po uradnih informacijah so v državi doslej zabeležili 48 okužb z novim koronavirusom.

Izredne razmere omogočajo, da oblasti v prizadevanja za zajezitev širjenja koronavirusa vključijo vojsko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odločitev je na novinarski konferenci sporočil predsednik Aleksandar Vučić, ki je pozval starejše od 65 let, naj naslednjih 30 dni ostanejo doma. To je edini način za preživetje, je opozoril.

Srbija je od danes v vojni proti »nevidnemu zlobnemu sovražniku, ki ga naša država mora premagati,« je dejal Vučić.

Omejitve tudi v Estoniji in Latviji

Tudi Estonija s torkom uvaja nadzor na svojih mejah. "Vlada se je odločila začasno obnoviti nadzor na meji," je po poročanju AFP dejal estonski premier Jüri Ratas.

V Estoniji, kjer so zabeležili 115 primerov okužb, bodo omejili vstop tujcem, ki nimajo dovoljenja za stalno bivanje ali pa družinskih članov v državi, je na Twitterju sporočilo estonsko zunanje ministrstvo. Kot poroča AFP, je država že prepovedala potovanje na šest svojih otokov, kar je dovoljeno le njihovim prebivalcem.

V Latviji, kjer so potrdili 26 primerov okužbe, bodo v ponedeljek prekinili vse mednarodne lete ter javni prevoz. "Meje bodo še naprej odprte za osebna vozila in mednarodni prevoz blaga," je dejal latvijski prometni minister Salis Linkaits.

Na Kitajskem 20 novih okužb in deset smrti zaradi koronavirusa

Na Kitajskem so danes zabeležili 20 novih primerov okužbe, od tega 16 pri tistih, ki so v državo prispeli iz tujine. Zaradi koronavirusne bolezni je umrlo deset ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med novimi primeri okužb so jih 16 odkrili pri tistih, ki so na Kitajsko prispeli iz tujine, kar je največ v zadnjem tednu. To pri kitajskih oblasteh zbuja bojazen, da bodo ukrepi, ki so jih uvedle za omejitev širjenja virusa, ogroženi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno število "uvoženih" okužb na celinski Kitajski je tako naraslo na 111. Kitajske oblasti so zato okrepile nadzor pri tistih, ki prihajajo iz tujine. Peking je sicer že v sredo odredil 14-dnevno karanteno za vse, ki v kitajsko prestolnico prihajajo iz tujine.

Velikonočne slovesnosti v Vatikanu zaradi koronavirusa letos brez vernikov

Iz Vatikana so danes sporočili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila.

"Zaradi trenutnih globalnih zdravstvenih izrednih razmer bodo vse liturgične slovesnosti v velikem tednu potekale brez fizične navzočnosti vernikov," so sporočili iz vatikanskega urada, ki skrbi za določanje urnika papeža Frančiška, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodali so, da bodo vse splošne avdience in molitve angelovega čaščenja, ki jih vodi papež, do velike noči dostopne zgolj prek spleta. Angelovo čaščenje je sicer že minulo nedeljo zaradi koronavirusa potekalo brez navzočnosti vernikov na Trgu sv. Petra.

Na Hrvaškem potrdili sedem novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so danes potrdili sedem novih primerov okužbe s koronavirusom. Kot je potrdil minister za zdravje Vili Beroš, se je skupaj tako v državi doslej okužilo 46 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pet novih primerov so zabeležili v Osijeku, in sicer gre za širjenje okužbe znotraj družine, dva nova primera pa so zabeležili v Zagrebu, je dejal Beroš na novinarski konferenci štaba civilne zaščite v Zagrebu.

Karantena zaradi koronavirusa tudi v Španiji

Prebivalci lahko domove zapuščajo le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin, poročajo tuje tiskovne agencije.

Španska vlada je v soboto zvečer z odlokom, ki je začel veljati takoj, določila karanteno za celotno državo. Ljudje lahko dom zapustijo, samo če gredo na delo, k zdravniku ali v nabavo nujnih življenjskih potrebščin.

Za dva tedna so razglasili tudi izredne razmere. Zaprta je večina trgovin, močno omejen pa je javni potniški promet.

Ameriški predsednik na testu negativen

Bela hiša je v soboto zvečer sporočila, da je bil test predsednika ZDA Donalda Trumpa na okužbo z novim koronavirusom negativen. V ZDA so doslej v sedmih tednih opravili teste le pri 11.000 osebah. To je toliko, kot jih Južna Koreja izvede v enem dnevu.

V ZDA so do sobote zvečer uradno potrdili 2200 okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19, ki jo virus povzroča, pa je umrlo več kot 50 ljudi. Zaradi izjemno počasnega testiranja naj bi bile številke po mnenju nekaterih zdravnikov veliko večje. Po njihovih ugibanjih naj bi bilo dejansko v ZDA okuženih že okrog pol milijona ljudi.