Obrambni minister Matej Tonin je po sestanku kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa z direktorji bolnišnic poudaril, da želijo krepiti zaloge zaščitne opreme, da bi je v primeru velikega povečanja števila bolnikov z koronavirusom imeli dovolj. Danes so tudi založili regijske centre civilne zaščite, ki bodo opremo distribuirali občinam. Po ministrovih navedbah so končno poenotili točko, kamor prihajajo vse zahteve, kaj oziroma kakšno zaščitno opremo določene organizacije potrebujejo. Iz enega centra vodijo vso nabavo in potencialno iskanje dobaviteljev, tako da stvari potekajo čim bolj koordinirano.

Če se bo število bolnikov s koronavirusom drastično povečevalo, se bo povečevala tudi poraba zaščitne opreme, je opomnil minister in dodal, da želijo predvsem krepiti zaloge, da bi v primeru velikega povečanja potreb imeli zaščitne opreme dovolj. »Za zdaj te stvari še lahko zagotavljamo po standardih, ampak se želimo pripraviti tudi na čas, ko bo precej hujše, kot je danes,« je pojasnil.

Današnji sestanek z direktorji bolnišnic je bil po ministrovih besedah predvsem usklajevalen glede logistike. Torej o tem, na kakšen način oni podajo določene zahteve glede zaščitne opreme in kako jih dobijo. Razpravljali pa so tudi o tem, kako bodo posamezne bolnišnice delovale po strokovni zdravstveni plati, kako bodo določene programe prilagajali, je še povedal.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je član kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa, je povedal, da opravljajo svoje poslanstvo kot civilna zaščita, oskrbujejo z vsem, kar je potrebno in s tistim, kar imajo na razpolago.

Tudi danes so po njegovih navedbah ponudili bolnišnicam, če to nujno potrebujejo za prihodnji teden, tisto zaščitno opremo, ki jo še imajo v skladišču civilne zaščite.

Pojasnil je še, da je civilna zaščita nekaj opreme distribuirala tudi po svojih regijah. »Nekaterim željam bomo lahko ugodili ali pa delno ugodili, dokler ne bomo dobili novih pošiljk, ki se nakazujejo,« je pojasnil.

Po ministrovih besedah pa je pomembno, da je bilo nekaj nalog v teh dneh naloženih posameznim občinam, k slednjim pa so prav danes iz skladišč šli tudi dodatni kompleti zaščitne opreme.

»Seveda pa je treba biti pri teh stvareh racionalen, ker so naše kapacitete omejene. Nobena občina si ne sme delati zalog na dolgi rok, ampak samo tisto, kar v nekem trenutku najbolj nujno potrebuje,« je še poudaril minister.

Na vstopnih točkah namesto testiranj obravnave bolnikov s covid-19

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Beovićeva je danes pojasnila, da ne potrebujemo več brisov in testiranj vseh kontaktov okuženih. Pač pa je treba bolnika, ki ima sum na bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, torej covid-19, pregledati in se nato odločiti za testiranje, da bodo vedeli, kako ga obravnavati.

Ob tem je dejala, da del bolnikov niti ne bo pregledan, pač pa bo svoje stanje sporočil po telefonu in se po dogovoru z zdravnikom dogovoril, kako naprej. Del okuženih ima namreč »blažje respiratorne težave, zaradi katerih se tudi sicer ne hodi k zdravniku ali v bolnišnico«.

V fazi, ko se bolezen širi, kot se, se jim zdi namreč testiranje kontaktov, »ki so lahko danes in jutri še negativni, potem pa pozitivni«, trošenje brisov in ljudi po nepotrebnem, je povedala infektologinja.

Na današnjem sestanku z direktorji bolnišnic bodo sicer po njenih besedah spregovorili tudi o pripravi kliničnih poti bolnikov, torej, kako gre bolnik po bolnišnici - kje se testira, kje čaka na potrditev testa in potem, kje je obravnavan.

Po njenih informacijah je osebne varovalne opreme dovolj, glede respiratorjev pa je dejala, da je treba še »identificirat potencialno vse tiste, ki se uporabljajo za kak drug namen«.

Vsi trije bolniki, pri katerih je stanje zelo resno, se sicer zdravijo v Ljubljani, je še povedala Beovićeva.

Prvi del mobilne bolnišnice že postavljen pred vojašnico Edvarda Peperka

Prvi del mobilne bolnišnice pred vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani je že postavljen, je prek twitterja sporočil obrambni minister Matej Tonin. Po njegovih besedah so dela v polnem teku, bolnišnica pa bo nared do torka in bo lahko sprejela do 120 bolnikov.

Postavitev mobilne bolnišnice Role 2 v ljubljanski vojašnici vodi poveljujoči zmogljivosti major Borut Lončarič. V posnetku, ki ga je objavila Slovenska vojska, je pojasnil, da so mobilno bolnišnico prestavili iz Maribora. Pripeljali so 18 kontejnerjev, ki jih bodo danes postavili na določena mesta. V ponedeljek pa bodo postavili še povezovalne šotore ter namestili medicinsko in ostalo logistično opremo.

S postavitvijo dodatnih kapacitet v vojašnici, kjer bosta postavljena premična bolnišnica Role 2 in mobilni stacionarij, naj bi zagotovili 40 postelj za težje in 80 postelj za nekoliko lažje bolnike.