»Po naših izkušnjah doma ne bodo deležni niti primerne niti zadostne prehrane. Zato pozivamo pristojne v državi, da ta dejstva upoštevajo in najranljivejše zaščitijo pred lakoto,« je povedala Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste - Polje, ki si želi tudi natančnih pojasnil, kako bodo ti otroci prišli do malice in kosila v času, ko bodo šole zaprte.

Družinam, vključenim v njihove humanitarne programe, bodo prehranske in druge nujne pakete v njihovem skladišču še naprej razdeljevali dnevno. »Za oddaljene družine bodo na voljo tudi boni za prehrano. Vendar pa se že v naprej bojimo, da ne bomo imeli na voljo zadostnih količin hrane in bonov, saj smo vezani na podporo donatorjev,« je opozorila Ogulinova in dodala, da se starši z napotili CSD in vrtcev ter šol lahko obrnejo tudi na druge humanitarne organizacije po Sloveniji.

»Predlagamo, da tudi državne institucije pomagajo z delitvijo blagovnih rezerv. Seveda pa pričakujemo navodila pristojnih, kako bodo otroci prišli do obrokov v času, ko bodo vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti,« je še dejala. Podatkov o tem, kolikšno je dejansko število otrok, ki imajo subvencionirano prehrano v osnovnih šolah po Sloveniji, nimajo. Po besedah Ogulinove v projektu Botrstvo v Sloveniji trenutno pomagajo več kot 5500 otrokom in mladostnikom. Hkrati pomagajo tudi otrokom v projektu Veriga dobrih ljudi. Teh je trenutno več kot 2000 iz vseh krajev Slovenije.« vl