Italijanski premier Giuseppe Conte je v sredo v nagovoru napovedal nove drastične ukrepe. Življenje v Italiji je skoraj zamrlo. Med drugim so morala podjetja zapreti vse oddelke, ki niso nujni za proizvodnjo, zaprte so tudi storitve, kot so na primer frizerji. Med drugim bo od petka v Rimu za potnike zaprto letališče Ciampino in od torka terminal na letališču Fiumicino, so sporočili iz podjetja ADR, ki upravlja z letališčema.

Ulice italijanskih mest danes pretežno samevajo, na izložbah lokalov pa visijo obvestila, da morajo ostati zaprti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Conte je državljane še pozval, naj ne drvijo v trgovine po hrano, saj bodo te ostale odprte. Tako so bile danes v Rimu odprte tudi pekarne, kjer poleg kruha prodajajo še pecivo in mleko. Večjega navala ni bilo opaziti. Vlada je ukrepe sprejela zaradi porasta števila okuženih in mrtvih zaradi covid-19. Razmere se verjetno še nekaj časa ne bodo umirile. Vodja oddelka za infekcijska obolenja na italijanskem inštitutu ISS Giovanni Rezza je opozoril, da še niso dosegli vrhunca epidemije. Conte pa je v nagovoru opozoril, da verjetno rezultati ukrepov ne bodo nemudoma vidni, ampak šele čez nekaj tednov.

V Italiji se je doslej z novim virusom okužilo 12.462 ljudi, umrlo jih je 827.

Češka zaprla meje za potnike iz 15 rizičnih držav

Češka vlada je danes zaradi širjenja novega koronavirusa razglasila 30-dnevno izredno stanje v državi in prepovedala vstop potnikom iz 15 rizičnih držav, v katerih je nevarnost virusa najvišja. Med njimi ni Slovenije, sta pa slovenski sosedi Avstrija in Italija.

Ukrep bo zadeval potnike iz Kitajske, Južne Koreje, Irana, Italije, Španije, Avstrije, Nemčije, Švice, Švedske, Norveške, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Danske in Francije, je danes v Pragi sporočil češki premier Andrej Babiš.

Prav tako so prepovedali češkim državljanom, da bi potovali na ta tvegana območja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodal Babiš po današnjem kriznem zasedanju češke vlade.

V Avstriji prva smrtna žrtev covida-19

Novi koronavirus je v Avstriji terjal prvo smrtno žrtev. Na Dunaju je za posledicami bolezni covid-19 umrl 69-letni moški, ki je imel že prej zdravstvene težave, so danes sporočili iz kriznega štaba na Dunaju. Pri naših severnih sosedih so sicer doslej potrdili 308 okužb z novim koronavirusom.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je število potrjenih okužb naraslo na 308, še v sredo jih je bilo 245. Največ okuženih je na Tirolskem (81), ki meji z Italijo. Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, ki mejita na Slovenijo, imajo tri oziroma 27 primerov. Štiri osebe so do sedaj že ozdravele, poroča avstrijska radiotelevizija ORF na svojem portalu.

Kancler Sebastian Kurz je v zgornjem domu parlamenta danes ocenil, da bo verjetno število okuženih v nekaj dneh naraslo na 1000, teden dni kasneje pa morda celo na 10.000, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ni mogoče ustaviti virusa, lahko pa dosežemo upočasnitev (njegovega širjenja), da se ne zapolni takoj vseh kapacitet v državi," je dejal kancler.

Smrtna žrtev tudi na Poljskem

Poljska je danes zabeležila prvo smrtno žrtev koronavirusne bolezni 19. Gre za 57-letno učiteljico iz Poznana na zahodu države, ki so jo nedavno sprejeli v bolnišnico v kritičnem stanju zaradi pljučnice.

Na Poljskem so doslej potrdili 46 primerov okužb z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so jih zaradi okužbe sprejeli v bolnišnico, sta tudi soprog in hčerka umrle. Njuno zdravstveno stanje ni kritično. Ostali člani družine, tudi dva sinova učiteljice, niso okuženi.

»To, česar smo se bali v zadnjih dneh, se je zgodilo. Imamo prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa,« je novinarjem potrdil poljski predsednik Andrzej Duda. Učiteljičinim bližnjim je ob tem tudi izrekel sožalje.

V Španiji z novim koronavirusom okuženih že skoraj 3000 ljudi

Število okuženih z novim koronavirusom se je v Španiji povzpelo na 2968, bolezni covid-19 pa je podleglo 84 ljudi. Med okuženimi je tudi ministrica za enake možnosti Irene Montero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od srede popoldne se je v Španiji število okuženih povečalo za okoli 800, število mrtvih pa za 36. Španija je po številu okuženih in mrtvih na drugem mestu v Evropi za Italijo.

Okužbo so danes potrdili tudi pri ministrici Montero, preventivno pa je sedaj v izolaciji tudi njen partner in namestnik predsednika vlade Pablo Iglesias. Oba se počutita dobro, so sporočili iz vlade.

Novi koronavirus se širi tudi v državah Latinske Amerike in na Karibih

Novi koronavirus se širi tudi v državah Latinske Amerike in na Karibih, kjer so doslej skupaj potrdili skoraj 200 primerov okužbe, zaradi koronavirusne bolezni pa sta umrla dva človeka, in sicer v Argentini in Panami. Države sprejemajo številne ukrepe in prepovedi, da bi zajezile širjenje virusa. Največ primerov okužb v Latinski Ameriki so zabeležili v Braziliji, in sicer 52, ter v Čilu, kjer je bilo na testu pozitivnih 23 ljudi. V Argentini, kjer je zaradi koronavirusa 64-letnik umrl prejšnji teden, je okuženih 17 ljudi, v Panami pa so doslej zabeležili 11 okužb.

Okužbe virusom sars-cov-2 so med drugim potrdili tudi v Francoski Gvajani, na Jamajki in francoskem čezmorskem ozemlju Martinique.

Na Kitajskem znova manj novih okužb s koronavirusom, v Seulu opozarjajo na novo žarišče

Na Kitajskem so danes znova potrdili manj okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 15 novih okužb, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc v januarju. 11 ljudi je umrlo. V Južni Koreji so medtem potrdili 114 novih okužb, oblasti pa svarijo, da bi se lahko zaradi več novih okužb v Seulu bolezen hitro razširila po prestolnici. Na Kitajskem, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, so skupno zabeležili skoraj 80.800 okužb, od tega 3169 smrti.

Mediji sicer opozarjajo, da je vprašljivo, ali je to realna številka okuženih. Domnevno oblasti v dnevni statistiki novih okužb od začetka februarja ne upoštevajo več oseb, ki so pozitivne na sars-cov-2, a ne kažejo simptomov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Južni Koreji pa oblasti svarijo, da bi se lahko izoblikovalo novo žarišče v prestolnici. Čeprav so v zadnjih 24 urah potrdili le 114 novih primerov okužbe, so okoli 100 okužb v zadnjih dneh potrdili pri ljudeh, ki so povezani s klicnim centrom v Seulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »To bi lahko vodilo v hitro širjenje na urbanem območju, kjer živi okoli polovica vsega prebivalstva v državi,« je danes posvaril premier Chung Sye-kyun.

V več kot 20 državah zaprli vse šole

V Evropi so vse šole in izobraževalne ustanove tako po podatkih Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) do vključno četrtka zaprli v Italiji, in sicer od začetka marca do 3. aprila, pa tudi na Češkem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Zaradi naglega širjenja koronavirusa se podatki hitro spreminjajo. Od danes pa do 25. marca bodo vse šole, univerze in druge izobraževalne ustanove zaprte tudi na Poljskem in v Grčiji. V sredo so zaprtje šol s ponedeljkom napovedali tudi v Avstriji in na Danskem. Čeprav pouka ne bo, bodo v Avstriji šole odprte za omejeno število učencev, za katere starši ne bodo mogli zagotoviti varstva.

Tudi oblasti na Kosovu so sporočile, da z današnjim dnem do 27. marca zapirajo vse vrtce, osnovne šole in univerze. Po podatkih Unesca so vse šole v državi zaradi širjenja koronavirusa med drugim zaprle Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Iran, Mongolija, Irak in Savdska Arabija. V številnih državah pa so sprejeli ukrep o zaprtju vrtcev, šol in fakultet na območjih, kjer se je novi koronavirus najbolj razširil. V Evropi so to Portugalska, Španija, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Ukrajina ter Bosna in Hercegovina. Od petka bodo zaprli osnovne in srednje šole tudi v hrvaški Istri, prav tako ne bo predavanj na fakultetah, je v četrtek zvečer potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Napovedal je, da bo od ponedeljka potekal pouk prek spleta.

Tudi balkanske države z ukrepi

Tudi države Zahodnega Balkana začenjajo izvajati različne poostrene ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Srbija je zaprla nekatere manjše mejne prehode s Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Severno Makedonijo, na Kosovu in v BiH zapirajo šole. Edina države brez potrjenega primera koronavirusa je za zdaj Črna gora. Srbija je danes zaprla tri mejne prehode s Hrvaško, enega s Severno Makedonijo in pet z Bosno in Hercegovino, poročajo hrvaški in srbski mediji.

Srbska vlada je v sredo sporočila, da bo eden ukrepov za preprečevanje razširjanja bolezni covid-19 preusmerjanje mednarodnega cestnega prometa na glavne mejne prehode. Napovedali so začasno zaprtje 44 manjših mejnih prehodov. Po zadnjih podatkih je v Srbiji z novim koronavirusom okuženih 19 oseb.

Tudi na Hrvaškem imajo 19 primerov okužbe, in sicer v štirih mestih - Zagrebu, Varaždinu, Pulju in na Reki. V Splitu so odprli prvo karanteno za potnike s trajekta, ki je v sredo prispel iz italijanske Ancone. V 14-dnevno karanteno so namestili nekaj manj kot 30 ljudi, med katerimi nihče ni kazal simptomov bolezni covid-19. Izredne ukrepe zaradi novega koronavirusa so sprejeli tudi na Kosovu, kjer so med drugim do 27. marca zaprli vse vrtce, šole in fakultete.

Iran zaradi koronavirusa prvič po desetletjih IMF prosi za pomoč

Iran je Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosil za izredno finančno pomoč, da bi se lažje soočil z izbruhom novega koronavirusa. Po njenih navedbah Iran pomoči IMF ni prejel že od leta 1962. Zaradi odločilnega glasu ZDA pri odobritvi pomoči IMF bi se sicer lahko zapletlo. Kot je na twitterju zapisal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, je prva dama IMF Kristalina Georgieva napovedala, da bodo prizadete države deležne pomoči prek posebnega finančnega instrumenta. "Naša centralna banka je zaprosila za takojšnji dostop do sredstev tega mehanizma," je dodal. Vsako finančno pomoč IMF mora po navedbah AFP sicer potrditi odbor izvršnih direktorjev sklada, kjer pa imajo ZDA v praksi možnost veta. Zato bi Iran lahko za pomoč prosil zaman, saj so odnosi med Teheranom in Washingtonom pod ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom vse prej kot rožnati.