Še vedno ni znano, ali je bil Ninoslav Jovanović, ki je 20. decembra lani na poti v šolo ugrabil 12-letno deklico in jo zadrževal deset dni, v usodnem času prišteven ali ne. Nedavno so ga vrnili v niški pripor, potem ko je zaradi psihiatričnega izvedenstva kar mesec dni prebil na pregledih v specialni zaporniški bolnišnici beograjskega okrožnega zapora. Takšni pregledi sicer običajno trajajo 15 dni, a jih lahko tudi podaljšajo, v tem primeru se je zgodilo ravno to.

Kaj piše v izvedenskem mnenju, še ni znano. Od tega pa je odvisno, ali bo Jovanović, v javnosti znan kot malčanski brivec, če je bil neprišteven, končal v psihiatrični bolnišnici ali pa bodo vložili obtožnico in bo šel v zapor. Za ugrabitev in posilstvo je po srbskem kazenskem zakoniku zagrožena kazen od desetih let do dosmrtnega zapora. Če je bil prišteven, je velika možnost, da bo v zaporu do smrti, navajajo nekateri predstavniki pravne stroke.

Radi bi pozabili

Jovanović je policiji ugrabitev priznal. Povedal je, da ni šlo za načrtno, pač pa za hipno odločitev. »Planiral sem ugrabitev kake deklice. Moniko sem slučajno srečal na ulici. Rekel sem ji, da sem električar in da naj mi pokaže, kje je šola. Da naj se ne boji, ker jo bom jaz odpeljal tja. Želel sem, da prostovoljno pride v avto,« je razložil. Kot je znano, so deklico našli ostriženo. Pojasnil je, da ji je lase iz dneva v dan počasi rezal z nožičkom, tik preden so ga odkrili, pa je našel škarje in jo ostrigel. Njegova mama je novinarjem razkrila, da je imel sin že od otroštva duševne težave. Med drugim je bil obseden z ženskimi lasmi, striči je hotel sorodnice, prijateljice. Starši so se zelo trudili, z njim hodili okoli zdravnikov, a težave so ostale. Nič ni pomagalo, sploh ker se je izogibal jemanju zdravil. Mama je povedala, da jima je z možem zelo žal: da sta takoj poklicala njene starše, povedala, kako jima je hudo, in se opravičila.

»Ne morem reči, da sva trenutno z Moniko ravno dobro, ampak gre na bolje. Želimo pozabiti to obdobje, a za to potrebujemo še nekaj časa. Nočem se vpletati v pravo in sodstvo, pričakujem pa, da bo zmagala pravica,« pa je pred dnevi izjavila Monikina mama. mfr