Zaradi v maske odetih navzočih je bilo razpoloženje na torkovem predobravnavnem naroku dodatno turobno. Zaščiten od nog do glave je obtoženi Ali Safini moral kar malo povzdigniti glas, da se ga je slišalo. »Krivde ne priznam,« je prek tolmača za arabski jezik sporočil sodnici Deji Kozjek. »Ni se zgodilo tako, kot piše v obtožnici.« Tožilstvo mu očita, da je oktobra lani v Ljubljani dve študentki prisilil k spolnemu odnosu, pri čemer je, da bi dobil svoje, uporabil tako grožnje kot silo. Eno od kaznivih dejanj je storil na še posebno poniževalen način.

Prijeli so ga po drugem napadu

Danes 36-letni Maročan in 22-letna študentka, ki jo je po navedbah tožilstva napadel 20. oktobra v njeni sobi študentskega doma na Kardeljevi ploščadi, sta se večer prej spoznala na Metelkovi, na usodni dan pa se družila v skupni čajni kuhinji študentskega doma. Zvečer se je od njega poslovila ter odšla v sobo, on pa ji je kljub njenemu nasprotovanju sledil. Prijel jo je za vrat, jo porinil na posteljo, jo slekel ter brcal in boksal, ker se je upirala. Prosila ga je, naj neha, na kar se je odzval s pljunkom in ji ga je razmazal po obrazu. Večkrat ji je storil silo na postelji, zaključni napad je sledil pod tušem. Potem je odšel, dekle pa se je zaupalo sostanovalcu in domačim, nakar so poklicali policijo. Ta ga je prijela šele kakšnih deset dni pozneje, ko je spolni napad prijavilo dekle, ki je obtoženega tiste noči prav tako srečalo na Metelkovi. Sodeč po obtožnici ji je Safini ponujal denar in droge v zameno za to, da stori, kar od nje želi. Ker je ponudbo zavrnila, ji je najprej grozil, da jo bo zabodel, potem pa jo z nožem porezal po obrazu. Pod prisilo jo je odvedel do ploščadi bližnjega muzeja in jo tam spolno napadel, rešil pa jo je naključni mimoidoči, ki ga je prosila za pomoč. Policija ga je še isto noč prijela, a je zanikal, da bi naredil kar koli proti njuni volji. Obe sta ga prepoznali kot storilca.

Da je bil v sobi, dokazuje sperma

Da je bil v študentski sobi za Bežigradom, dokazujejo tudi analize bioloških sledi nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so pokazale na prisotnost njegove sperme na postelji, njegove sledi naj bi našli tudi po različnih delih telesa drugega dekleta. Sodeč po navedbah njegove zagovornice Safini v preiskavi ni zanikal, da je bil tisti večer v sobi, prav tako ne zanika spolnega odnosa (ta naj bi bil soglasen), a je njegova različica razpleta dogodkov tisti večer povsem drugačna. Prva žrtev naj bi po njegovih trditvah sama želela, da je do nje nasilen. Kako točno se bo zagovarjal, bo znano 16. aprila, ko se začne glavna obravnava, na kateri bo imel Safini priložnost povedati svojo različico. Očitno bosta morali svojo kalvarijo znova opisati tudi žrtvi, čeprav sta tako tožilstvo kot Safinijeva zagovornica predlagala, da se zaradi zaščite osebne integritete žrtev na sodišču prebereta njuni izpovedbi iz preiskave. »Rad bi, da so vsi vpleteni tukaj,« je bil kratek Safini. Obe strani sta obenem predlagali, da se iz enakega razloga sodni postopek opravi za zaprtimi vrati, o čemer bo sodnica odločila na prvem naroku.

Šestintridesetletni Safini se je rodil v Casablanci, do leta 2010 se je preživljal z delom na veliki ribiški ladji. Po »političnem problemu«, ki pa ga na sodišču ni natančneje opisal, je tistega leta iz domovine pobegnil v Španijo. Desetkilometrsko pot od maroške obale do španskega ozemlja je premagal z vodnim skuterjem. Nekaj časa je očitno preživel v Franciji, kjer živita njegova nekdanja soproga in sestra, pri kateri živi njegov otrok. Sledilo je potovanje v Italijo z vlakom, pa pot do Slovenije in naprej na Hrvaško, od koder se je vrnil k nam. »Tukaj sem se dobro počutil, atmosfera je bila boljša,« je razlog za vrnitev pojasnil sodnici. Safini je stari znanec policije. Pravi, da v Maroku ni prišel navzkriž z zakonom, kaj veliko pa zaradi »slabega« spomina ni znal povedati niti o svojih zločinih v Evropi. Sodeč po navedbah iz uradnega zaznamka je imel težave tako v Skandinaviji, Nemčiji kot Avstriji, kjer je preživel nekaj časa, sam pa pravi, da je zaporno kazen prestajal samo pri nas. V Sloveniji je bil štirikrat obsojen, enkrat na dvoletno kazen zaradi ropa iz leta 2016, iz zapora je prišel šele septembra lani. Prav tako naj bi bil že kaznovan zaradi dveh tatvin in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Za ta kazniva dejanja je dobil krajše pogojne kazni oziroma za eno od tatvin tri mesece »pravega« zapora. Pisali smo že, da je po naših neuradnih podatkih pred leti pri nas zaprosil za mednarodno zaščito, a so ga zavrnili.