Starši dvanajstletne Monike, ki naj bi jo že 20. decembra na poti v šolo v Knjaževcu blizu Niša ugrabil večkrat obsojeni pedofil, so si v nedeljo končno oddahnili. Na stotine policistov, gorskih reševalcev, vojakov in slednih psov je namreč v zapuščeni počitniški hišici v vasi Pasjača našlo izčrpano, objokano in popraskano, a vendarle živo deklico. Glavo je imela pobrito. Na poti v bolnišnico se je najprej javila mami. »Dobro je. Pretresena je, slišali sva se po telefonu. Bila je objokana in rekla je, da je lačna,« je za srbske medije povedala mama. »Smo najsrečnejša družina na svetu,« pa je za srbski Blic srečen razplet desetdnevne agonije hčere opisal njen oče.

Osumljenemu Ninoslavu Jovanoviću, znanemu tudi pod vzdevkom Malčanski brivec, ker svojim žrtvam običajno obrije lase ali jih ostriže, je pred »lovci« uspelo pobegniti, a naj bi mu bili tik za petami. Monika naj bi policistom predala njegovo sporočilo, in sicer, da ga živega ne bodo dobili, oborožen z nožem pa naj bi bil kar peš na poti v Bolgarijo. Po najnovejših informacijah je Jovanović v hudem mrazu oblečen le v majico, za kar so policisti prepričani, da bo delovalo njim v prid.

Deklico mučil in zlorabil

»Ulovili ga bomo,« so danes samozavestno sporočili iz srbskega ministrstva za notranje zadeve. »Monika nam je povedala, da sta z ugrabiteljem pešačila po več ur na dan, da ji je neprestano grozil, jo mučil in jo zlorabil. Ko jo je policija našla, jih je najprej prosila, naj ji nič ne storijo,« je za srbsko televizijo spregovorila predstavnica ministrstva Biljana Popović Ivković. Dosedanja preiskava je pokazala, da se je Jovanović na ugrabitev pripravljal več mesecev, pred policijo pa je imel kar dva dni prednosti, saj ga sprva niso povezali z izginotjem 12-letnice. Šele tretji dan so našli sledi, ki so ga razkrinkale. V avtu, ki ga je ukradel sestri, so našli njegove odtise in njene lase, kmalu zatem so v grmovju našli še njen nahrbtnik.

Za seboj puščal sled

S pomočjo pričevanj lokalnih prebivalcev so dvojici hitro prišli na sled. K enim sta prišla na kozarec vode, drugi so pripovedovali o vlomih v prazne hiše, od koder je manjkala hrana. Na stotine policistov, vojakov, lovcev, gorskih reševalcev, prostovoljcev in slednih psov – v nedeljo je bilo na terenu kar 800 ljudi – je preiskalo vsak kotiček zapuščenih hiš, hlevov, gozda, pa tudi pokopališča. Isti dan so na cesti našli nekaj predmetov, ki jih je osumljeni očitno izgubil, šlo je za ženske spodnje hlačke, majico in salamo, tako so tudi vedeli, da so jima za petami. V nedeljo ju je v počitniški hiški, v kateri sicer ne živi nihče, našel Emil Živić iz Niša. »S sinom sva stopila skozi vrata in ju zagledala. Zakaj se je zatekel ravno k nam?« se sprašuje in še vedno ne more verjeti, kaj se je zgodilo.

Jovanović iz vasi Malča je bil zaradi posilstva otroka prvič obsojen leta 1996 in sicer na deset let zapora, po devetih so ga predčasno izpustili. Kmalu zatem je ugrabil in posilil še eno deklico, druga pa mu je po ugrabitvi uspela pobegniti. Leta 2006 so ga za 15 let poslali v zapor, a so ga januarja lani predčasno izpustili. Zaradi nadlegovanja žensk je bil zatem za rešetkami še dodatnih pet mesecev. Prek facebooka je ženske prosil, naj mu pošljejo odrezane šope las, zraven pa pripisal, da bi jih najraje ostrigel kar sam.

Sovaščani iz Malče so prepričani, da se je v takšno pošast spremenil zaradi mame. Po njihovih pripovedovanjih ga je ta tepla in vezala, isto pa on sedaj dela ženskam. »Vsi so vedeli, da mama vara očeta z ogromno moškimi, večkrat kar pred očmi sina. Ko je zajokal, ga je pretepla in za kazen ostrigla. Vsakič, ko je zajokal, ga je odvlekla v majhen prostor na dvorišču, kjer ga je zvezala,« je za srbske medije spregovoril sosed.