Ninoslav Jovanović, znan pod vzdevkom Malčanski brivec, je 20. decembra na poti v šolo domnevno ugrabil dvanajstletno Moniko K.. Policisti so že takrat sumili, da se je dotlej že dvakrat obsojeni pedofil na svoj podvig dobro pripravil, po njegovem ujetju v nedeljo pa so se njihova predvidevanja potrdila. »Našli smo več lukenj, v katerih se je skrival pred policijo, veliko se je premikal, saj je vedel, da so mu na sledi. Izogibal se je poseljenim območjem, ker bi ga ljudje lahko prepoznali in obvestili policijo. Večino časa se je premikal po gozdovih, svoja skrivališča pa pretežno zapuščal samo ponoči, kar je zelo otežilo lov nanj,« je za srbski Telegraf pojasnil neimenovani vir blizu preiskave. Po neuradnih informacijah si je 46-letnik Jovanović skrivališča pripravil vnaprej, policiji pa je to razkril kar sam.

Luknja na pokopališču

Gibal se je na območju, ki ga je dobro poznal, na koncu so ga prijeli v rodni Malči. Ker je policija vas pred tem že večkrat preiskala, je predvideval, da bo tam varen, zato se je v nedeljo vanjo vrnil. A se je motil. »Na pokopališču si je izkopal luknjo, v kateri se je skrival. Dobro jo je zakamufliral z listjem in vejami, opazili so jo šele, ko so bili tik ob njej,« Telegraf citira dobro obveščene vire, ki so govorili z ubežnikom. Izdal se je sam, saj se je k eni od hiš zatekel na senik, opazili pa so ga med poskusom kraje hrane. Policija je obkolila vas in ga v nedeljo po 17 dneh aretirala. Ker se mu ni uspelo pravočasno zateči v luknjo na pokopališču, se je skril za spomenik. Policist se mu je približal s pištolo v rokah, med prijetjem se ni upiral. Povedal je le, da že pet dni ni jedel. Bil je izčrpan, v malo več kot dveh tednih naj bi shujšal za vsaj deset kilogramov, še poročajo srbski mediji.

Kakšno je stanje deklice, ki jo je na stotine policistov, vojakov, lovcev, domačinov v obsežni iskalni akciji našlo deseti dan po ugrabitvi, ni znano. Prav tako se še ne ve, za kakšne obtožbe zoper osumljenca se bo odločilo tožilstvo. Srbski pravni strokovnjaki navajajo, da bi lahko šel v zapor za vse od treh let (za »zgolj« protipravni odvzem prostosti) pa do smrti, če bi se izkazalo, da je dvanajstletnico posilil. Še isti dan, ko so dekle našli, je predstavnik policije potrdil, da jo je Jovanović domnevno »mučil in zlorabil«, pa tudi, da so jo našli s pobritimi lasmi. 46-letnik, ki je v preteklosti zaradi posilstev deklic že bil v zaporu, si je vzdevek Malčanski brivec prislužil ravno s tem, ker je svojim žrtvam običajno obril lase ali jih ostrigel. tak