Pet dni po blamaži proti Madžarski in dva dneva po novi katastrofalni predstavi proti Avstriji v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo vodstvo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ni stopilo v bran selektorju Radu Trifunoviću. Če to samo po sebi ni dovolj velik indic, da se Trifunoviću čas na klopi slovenske reprezentance izteka ali se je že iztekel, je za novega in močnega včeraj poskrbel predsednik KZS Matej Erjavec. »Spremljam medijske zapise in vroče debate o dogajanju v slovenski košarkarski reprezentanci v zadnjih dneh. Toda zaenkrat ne morem in ne želim ničesar komentirati,« je bilo sporočilo za medije Mateja Erjavca, s katerim je bolj kot ne potrdil, da vodstvo zveze razmišlja o novem selektorju. To je tudi edino pravilno in smotrno, saj je Trifunović na klopi izbrane vrste pokuril prav vse kredite.

Zapuščina Rada Trifunovića na čelu članske košarkarske reprezentance bo deset porazov na 14 tekmah. Sicer je deloval v izredno neugodnih razmerah, ko ni imel časa za priprave in je zaradi spora med Mednarodno košarkarsko zvezo Fiba in evroligo pogrešal najboljše posameznike ter stalno menjaval moštvo, a to nikakor ne odtehta vseh pomanjkljivosti, ki jih je pokazal kot selektor. V bran so mu po katastrofalnih predstavah proti Madžarski in Avstriji stopili le posamezni igralci, a je po bitki vsaka beseda zaman. Da resnično stojijo za Trifunovićem, so imeli priložnost pokazati na parketu, ki je edino merilo. Ko so proti Avstriji že vodili za 18 točk in so zavohali kri, pa so nerazumno stopili s stopalke za plin in na koncu z zmago opravili zgolj in samo higienski minimum. Da sta igri proti Madžarski in Avstriji sodu izbili dno, je bilo sklepati tudi po reakcijah predsednika Erjavca in generalnega sekretarja Radoslava Nesterovića na tribuni dvorane Bonifika, kjer sta bila vidno nezadovoljna in jezna nad potekom dogodkov. Zadnji žebelj v krsto si je Trifunović zabil še z živčnim dialogom z novinarji po nedeljski tekmi in vztrajanjem, da predstavniki sedme sile ne znamo pravilno oceniti dogodkov in da je bila predstava proti Avstriji dobra.

Erjavec in Nesterović sta tako pred odgovorno nalogo, da izbereta selektorja, ki bo reprezentanco popeljal v izredno pomembne kvalifikacije za olimpijske igre ter evropsko prvenstvo. V obeh primerih skoraj zagotovo tudi z Luko Dončićem, ki pa ga bo kljub vsej kakovosti treba voditi. Če je Nesterović kljub neodobravanju javnosti potegnil zlato potezo, ko je za selektorja izbral Igorja Kokoškova, je skupaj z Erjavcem sledil košarkarski logiki, ko sta poskušala s Trifunovićem nadaljevati filozofijo srbskega stratega. A Trifunović ni bil dorasel nalogi. Motiti se v dobri veri ni greh, je pa greh, če vztrajaš pri zmoti. Vodilni pri zvezi imajo zdaj dovolj časa, da temeljito razmislijo o Trifunovićevi zamenjavi. Med kandidati se bodo gotovo znašli prosti strokovnjaki, kot so Slovenec Sašo Filipovski, Hrvat Neven Spahija, pa Srb Aleksandar Džikić, ki dobro pozna razmere v Sloveniji in je deloval tudi že v ligi NBA…