Tekmo sta reprezentanci začeli dinamično, z veliko borbenosti, na trenutke je igra zaradi tega delovala celo nekoliko raztrgano. Jeza zaradi bolečega poraza je bila pri Slovencih jasno vidna. Avstrijci so z drugo zadeto trojko vodili 4:6, kar se je izkazalo za zadnje vodstvo uvoda, potem ko je imel Klemen Prepelič po odličnem prodoru izkoristil še dodatni prosti met (7:6). Ekipa v belem je nadaljevala z neuspešnimi meti za tri, Edo Murić pa je dvema prostima metoma povišal na udobnejših 15:9. Ko je nekaj minut kasneje svoj prvi koš izza črte za tri prispeval še Alen Hodžić, je bilo že 21:13, pred prvim odmorom pa so severni sosedje znižali na 21:15.

Slovenci so v drugem delu prevzeli pobudo. Ko je Luka Rupnik ukradel žogo in s podajo za hrbtom v protinapadu zaposlil Jako Blažiča, so Slovenci prvič na tekmi povedli za več kot deset točk. Avstrijci so še naprej načrtno, a zelo neuspešno poizkušali z meti za tri točke. V prvem polčasu so zadeli tri od 19 metov. Slovenska prednost se je povečevala, Jordan Morgan je z dvema prostima metoma povišal že na 36:19. Sledila je serija zapravljenih napadov varovancev Rada Trifunovića, ki pa jo je s trojko prekinil Aleksej Nikolić (41:23). Avstrijski selektor je vzel minuto odmora, kar je njegovi ekipi prineslo znižanje zaostanka in odhod na odmor ob polčasu z rezultatom 43:29.

Katastrofalna tretja četrtina Slovencev

Nikolić je nadaljeval tam, kjer je končal prvi polčas. S trojko za 46:29. A Avstrijci so vrnili z enako mero in nato dodali še dva koša ter izsilili odmor slovenske klopi. Trifunovićevi napotki niso spremenili poteka, saj sta Florian Trmal in Bogić Vujošević znižala na 36:46. Ko so nato v nadaljevanju Slovenci dvakrat zgrešili za tri, je Marvin Ogunsipe znižal že na 44:51. Slovenska igra je povsem razpadla. Dve minuti do konca tretjega dela so imeli le še tri točke prednosti (59:56). Tudi ta je skopnela, ko je Bryce Douvier po prodoru izkoristil še dodaten prosti met (59:59). Zdelo se je, da bo zabijanje Morgana po podaji Rupnika prekinilo črni niz (63:61), a je Avstrija na zadnji odmor odšla s prednostjo točke (64:63).

Tretjo četrtino so slovenski košarkaši izgubili celo z izidom 35:20. Pred nami je bila razburljiva končnica, slovenski selektor je na parket poslal udarno peterico, a je bil še naprej razpoložen le Morgan. Postajalo je čedalje bolj vroče. Prepelić je po dobrih dveh minutah zadnjega dela s prodorom pod koš izenačil pri 67:67, Morgan pa nato dobrih šest minut pred koncem zadel za 71:69 in bil že pri 17 točkah. Slovenija se je s prostima metoma Murića po dolgem času odlepila na plus štiri. Kandidaturo za junaka tekme je zatem podkrepil Morgan, ki je izsilil avstrijsko osebno napako v napadu in zabil na drugi strani (75:69). Do konca sicer ni šlo brez pretresov, a je sapa pošla tudi Avstrijcem, tako da so Slovenci vendarle zabeležili pričakovano zmago. Končni izid 85:78. Pohvaliti pa je potrebno koprsko občinstvo, ki je slovenskim košarkarjem dalo krila čez celotno srečanje.

Murić in Trifunović izpostavila kratek čas za priprave

Edo Murić je po tekmi spregovoril o razlogih za težave slovenske reprezentance: »Prvi polčas smo znova odigrali dobro, nadzorovali igro, potem pa se je pokazalo, kako kratek čas smo spet imeli za pripravo. Mi enostavno nimamo več kot dva ali tri dni časa za pripravo na tekmo. V tem času lahko osvojimo dve, tri akcije, več od tega ne moremo. Ekipe se na to našo igro prilagodijo, vejo, koga paziti, koga puščati, s čim tvegajo in s čim ne. Ko so nas ustavili, smo bili nato malo živčni, se je pa videlo, da z nami pet na pet ob postavljeni igri ne morejo igrati. K sreči smo na koncu pokazali, da smo boljša ekipa in zmagali.«

Takšno oceno je nato potrdil tudi selektor Trifunović, ki je izpostavil, da je na današnji razplet vplivala tudi prejšnja tekma, saj so fantje igrali nekoliko v krču zaradi dodatnega pritiska. Slovenijo so sicer iz neugodnega položaja povlekli kapetan Murić, nova okrepitev Jordan Morgan in najboljši strelec španskega prvenstva Klemen Prepelič. Prvi je dosegel 19 točk in dodal 8 skokov, Američan, ki je na obeh straneh igrišča blestel predvsem v zadnji četrtini, je dodal enako število točk in skok manj, Prepelič pa je imel najvišji statistični indeks (22), saj je zabeležil 17 točk, 7 skokov in 5 podaj.