Sedmega junija bo minilo 27 let od smrti slavnega hrvaškega košarkarja Dražena Petrovića, ki se je v športno zgodovino vpisal kot eden najbolj nadarjenih košarkarjev vseh časov. Spomin na košarkarskega Mozarta še vedno ohranja njegova mama Biserka Petrović, ki je spregovorila za srbski časnik Kurir: »Veliko ljudi se še vedno spomni, kaj so počeli tisti dan, ko je odšel Dražen. Bil je ljudski človek, vsi so ga imeli radi. Tudi po 27 letih ga niso pozabili.«

Usoden trk s tovornjakom

Dražen Petrović bi moral usodnega dne skupaj s hrvaško reprezentanco iz Frankfurta poleteti proti Zagrebu, vendar je njegov sedež na letalu ostal prazen. Proti domu se je raje odpravil v spremstvu nemške manekenke madžarskih korenin Klare Szalantzy, s katero sta bila v intimnem razmerju. Na zadnjem sedežu rdečega golfa je bila tudi košarkarica Hilal Edebal. Ob 17.15 se je na avtocesti blizu Ingolstadta zgodila huda prometna nesreča, ki je Petrović ni preživel. Življenje je izgubil v spanju, ko ga je ob trku v tovornjak s cisterno neprivezanega odneslo skozi vetrobransko steklo. Vzrok za nesrečo je bila neprilagojena hitrost (160 km/h) v slabem vremenu. Dekleti sta preživeli. Voznica Klara Szalantzy je hitro okrevala, sopotnica Hilal Edebal pa je izgubila spomin in bila osem tednov v komi.

»V štirinajstem nadstropju Draženovega stanovanja smo se ravno odpravljali k nočnemu počitku, ko je okoli desete ure zvečer zazvonil telefon. Javila sem se in bila prepričana, da kliče Dražen. Na drugi strani linije je bil ženski glas, ki je v slabi hrvaščini vprašal, ali je to stanovanje Petrović. 'Vaš sin je umrl,' mi je rekla. Te besede… Ne vem, kako sem jih preživela. V tistem trenutku se nisem uspela nadzorovati. Ko si v šoku, te možgani ne upoštevajo. Stekla sem proti terasi, da bi skočila, a me je soprog Jole ustavil in obvaroval,« se najhujšega dne v življenju spominja Biserka Petrović.

Dražen kot Dončić in Đoković

V družini Petrović je Draženovo smrt po besedah mame najtežje prenesel starejši brat Aco. »Čustva so ga prevzela. Klical me je iz Španije in me v joku spraševal, zakaj je moral oditi Dražen, zakaj ne on,« je pripovedovala Biserka Petrović, ki je nekaj dni po sinovi smrti našla njegovo osebno izkaznico. »Streslo me je, ko sem videla, da mu je potekla 7. junija 1993. Ravno na dan njegove smrti. Ročna ura, ki jo je nosil, je ostala nepoškodovana, a se je čas ustavil ob 17.20, torej pet minut po nesreči.«

Biserka Petrović pravi, da je po smrti sina poiskala pomoč psihiatra, ki ji je svetoval, da se mora v zahtevnih trenutkih boriti za svoje življenje: »Upoštevala sem ga in ohranila spomin na sina v muzeju v Zagrebu.« V intervjuju za Kurir je povedala nekaj podrobnosti iz Draženovega zasebnega življenja o prijateljskih vezeh z Vladom Divcem. »Ko sta bila na pripravah v Kranjski Gori, sem mu naročila, naj Dražena varuje pred dekleti, ki so se neprestano vrtela okoli njega. V smehu mi je rekel, da so ravno zaradi Dražena vsi igralci spoznali nova dekleta. Znala sva se pošaliti.« Ko je izbruhnila vojna na Balkanu, se je nekoliko ohladil tudi prijateljski odnos med Divcem in Petrovićem. »Dražen mi je govoril, da se zaradi vojne ves čas nekaj dogaja v zraku,« je povedala Biserka Petrović.

Nedavno ni mogla skriti navdušenja nad Luko Dončićem, ki jo spominja na pokojnega Dražena. Podobno kot prvi teniški igralec sveta Novak Đoković. »Ko na igriščih spremljam Novaka, vidim mojega Dražena. Razdaja se na terenu in ima veliko željo, da postane najboljši. Dražen in Novak sta v regiji največja športnika v zgodovini,« je pristavila.