Neverjetno, a resnično. Po blamaži proti Madžarski je Slovenija za zmago trepetala tudi na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti košarkarskemu eksotu Avstriji. Kapetan Edo Murić in soigralci so zmago na koncu izvlekli, a mukoma. Po še eni izjemno slabi predstavi izbrane vrste je jasno, da reprezentanca potrebuje osvežitev na selektorskem položaju.

Kljub četrtkovim dogodkom v Sombotelu navijači slovenske reprezentance niso pustili na cedilu, saj so dobro napolnili dvorano Bonifika in ustvarili prijetno vzdušje. Selektor Rado Trifunović pred tekmo z Avstrijo ni spremenil ničesar, saj mesta med dvanajsterico znova nista našla Martin Krampelj in Jurij Macura, na parket pa je pred uvodnim sodnikovim metom prikorakala ista začetna peterka – Nikolić, Prepelić, Blažič, Murić in Morgan. Čeprav je bilo na prvi pogled jasno, da Avstrija ne sme biti grožnja Sloveniji, še toliko bolj zavoljo odsotnosti Rašida Mahalbašića in Sylvena Landesberga, je bila igra gostiteljev na začetku nerazumljivo precej podobna tisti proti Madžarski – z veliko napakami v napadu in obrambi. Gostje so se zaradi pomanjkanja višine osredotočili na mete za tri točke in po drugem zadetem povedli. Iz igre so Avstrijci prvič za dve točki poizkusili šele dobre tri minute pred koncem prve četrtine, ko je vse kazalo, da večjih možnosti proti Sloveniji nimajo. Gostitelji so dodatno na plin stopili na začetku druge četrtine, ko so prvič ušli na dvomestno prednost. Po trojki Nikolića so se Slovenci ob koncu prvega polčasa spogledovali že s prednostjo za 20 točk, a jo je Avstrijcem do glavnega odmora le uspelo nekoliko zbiti.

Pričakovati je bilo, da bo Slovenija v nadaljevanju povozila Avstrijo, ki v prvem delu ni pokazala ničesar. A na začudenje vseh se je zgodilo ravno nasprotno. Gostitelji so povsem popustili na obeh straneh igrišča in nasprotniku dovolili, da se je počasi, a vztrajno približeval. Še bolj kot igra je skrb vzbujala anemičnost selektorja Trifunovića, ki je ob parketu le živčno postopal in nemočno ter brez idej spremljal, kako je Avstrija ob koncu tretje četrtine prešla v vodstvo. Na začetku četrte je povedla za štiri, od 18. minute, ko je imela Slovenija plus 18, pa naredila delni izid kar 44:22. Da se ni zgodil črn scenarij, kar bi bila blamaža brez primere, je bil najbolj zaslužen srčni Jordan Morgan, ki je z energično igro potegnil izbrano vrsto do zmage.

»Odigrali smo izredno živčno tekmo, saj smo vedeli, da jo moramo dobiti. Podobno kot proti Madžarski. Glede na to, da smo prvo izgubili, je bil pritisk še toliko večji. Novinarji ste videli slabo tekmo, po mojem mnenju pa je bila dobra, a nas je zdelala živčnost, ki se je naselila v igralce. Na koncu smo prišli do zmage, ki je bila izredno pomembna,« je povedal vidno živčni selektor Rado Trifunović. Na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, je odločno odgovoril: »Ne. Vse, kar si želim, je, da bi imel enkrat na voljo samo deset dni priprav. Ne 40, deset.« Kaj pa si o predstavah reprezentance pod vodstvom Trifunovića misli Košarkarska zveza Slovenije? »Izvedeli boste pravočasno. Pogovarjali smo se in se pogovarjamo. Vprašati se bomo morali o številnih zadevah,« je odgovoril Trifunović.

Druga tekma v skupini F: Ukrajina – Madžarska 60:62 (14:10, 30:28, 48:47), vrstni red: Madžarska 4, Ukrajina in Slovenija po 3, Avstrija 2.