Vikend košarkarske zabave, ki je minil v znamenju tragične smrti Kobeja Bryanta, je po 32 letih znova gostil Chicago. Luka Dončić je po Goranu Dragiću, ki je leta 2018 tekmo vseh zvezd začel s klopi, kot prvi Slovenec nastopil v prvi peterki in bil v tem pogledu tudi najmlajši član na tovrstnih tekmah po LeBronu Jamesu. Že pred tem pa je drugič zapored zaigral na tekmi vzhajajočih zvezd, na kateri je letos selekcija ZDA ugnala ekipo sveta. Ljubljančan je dosegel 16 točk. Pred prvim večerom tridnevnega dogodka ga je med številnimi znanimi osebami ogovoril celo Barack Obama: »Lepo te je spoznati, ponosni smo nate. Poslušaj Jasona Kidda. On ve, kako mora podati žogo, ampak ne poslušaj ga, ko ti daje nasvete o metanju na koš,« se je v pogovoru z Dončićem pošalil nekdanji ameriški predsednik.

Slovenskega 20-letnika je nato v noči na ponedeljek čakala tista prava, zanj in za slovensko košarko zgodovinska tekma. Kapetanski vlogi sta sicer drugič zapored pripadli Jamesu in Giannisu Antetokounmpu. Dončić je svojo tekmo začel s čudovito podajo idolu Jamesu, potem ko je z zabijanjem dosegel prvi točki, pa je lepo zaposlil še Bena Simmonsa. V tretji četrtini je z zaporednima trojkama zaokrožil svoj izkupiček in srečanje zatem pospremil s klopi. Sprememba formata je velela, da so po koncu tretjega dela sešteli izide in nato višji vsoti prišteli 24 točk (Bryantova številka dresa), kar je postal cilj za skupnega zmagovalca. Na družbenih omrežjih so bili nekateri uporabniki kritični nad tem, da sta tako Dončić kot Trae Young odsedela zadnjo četrtino, čeprav so ju navijači izbrali v začetno postavo. A mladih košarkarjev to očitno ni preveč zmotilo. Youngu se je smejalo, ker je ob polčasu zadel s sredine igrišča; Dončić, ki mu je podoben met uspel na tekmi vzhajajočih zvezd, pa si je na klopi privoščil celo nekaj pokovke.

»V resnici niti nisem želel igrati v zadnji četrtini, saj sem se že preveč ohladil,« je dejal in pohvalil spremembe: »Gre za odlično popestritev, vsi smo uživali.« Običajno povsem ekshibicijska tekma se je namreč v finišu razživela, tako da smo videli pravi boj, ki ga je dobila ekipa Jamesa, potem ko je s prostim metom končnih 157:155 postavil center Jezernikov Anthony Davis. Za najkoristnejšega igralca je bil izbran član Los Angeles Clippers Kawhi Leonard, ki je za zmagovalce prispeval 30 točk. »Rad bi se zahvalil Kobeju. Za vse, kar je storil zame. Nikoli ne bom pozabil najinih dolgih pogovorov in skupnih treningov.« Vsi košarkarji so sicer nosili drese posvečene Kobeju in njegovi hčerki, v spomin nanj in ostale žrtve januarske helikopterske nesreče pa je zapela Jennifer Hudson. V nastopu ameriške igralke in pevke se je čutil izjemen čustveni naboj, leta 2008 je namreč v vetrovnem mestu tudi njo pretresla osebna tragedija, v kateri je izgubila mamo, brata in nečaka.

Letošnja tekma vseh zvezd je torej minila v znamenju pokojnega Bryanta, slovenski navijači pa se bomo Dončićevega All-Star debija spomnili po tem, da smo ga lahko prvič videli igrati v ekipi z zvezdniki, kot so LeBron James, Kawhi Leonard in James Harden. »Prva peterka je bila sestavljena iz igralcev, ki so najbrž med petimi najboljšimi košarkarji na svetu. Nekdo mi je med polčasom poslal fotografijo, kako sem še v dresu Reala pred štirimi leti igral proti Russellu Westbrooku, zdaj pa sva bila soigralca. To je res noro.« Dončić je sicer klepetal tudi z Magicom Johnsonom, Stevom Nashom in Michaelom Jordanom, ki ga je zaradi živčnosti pozabil prositi za fotografijo. A za to bo še čas. Luka Dončić ima na poti po stopinjah največjih še veliko časa.

Dončić spoznal tud Billa Murrayja in Magica Johnsona

Dončić od prihoda v ligo NBA velja za enega najvidnejših predstavnikov nove generacije košarkarjev. Ob meteorskem vzponu v zadnjih dveh sezonah zato ne čudi, da je bil s strani medijev eden najbolj obleganih tako pred obračunom vzhajajočih zvezd kot pred glavnim dogodkom vikenda v "vetrovnem mestu".

Na njem je spregovoril o številnih temah, tudi o "100-odstotnem" nastopu na prihajajočih olimpijskih kvalifikacijah v Kaunasu. Med drugim pa je nekaj besed namenil tudi srečanju z enim od svojih idolov Michaelom Jordanom, za mnoge največjim košarkarjem v zgodovini. »Srečal sem ga in zame je bilo to nekaj izjemnega. Bil sem tako nervozen, da sem ga pozabil vprašati za fotografijo,« je v smehu razlagal Dončić.

Že pred tem pa je na dobrodelnem dogodku, na katerem je v mestu pomagal polniti šolske torbe, spoznal Baracka Obamo, nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike, ki je prišel do Dončića in mu namenil nekaj toplih in šaljivih besed na račun pomočnika trenerja LeBronove ekipe Jasona Kidda, nekoč zvezdnika Dallasa. »Prišel je do mene, se predstavil, a mu to ne bi bilo potrebno. Dejal mi je, da opravljam sijajno delo. Obenem mi je rekel, da naj ne poslušam Kiddovih nasvetov kar se tiče metanja na koš.«

Spoznal pa je tudi igralca priznanega hollywoodskega zvezdnika Billa Murrayja, ki je velik navdušenec nad košarko (zaigral je v filmu Space Jam skupaj z Michaelom Jordanom). »Poznal sem ga že od prej, ampak res je zabaven možakar. Videl sem veliko njegovih filmov. Veliko se šali in v čast mi ga je bilo spoznati,« je dejal Dončić po srečanju vzhajajočih zvezd.

Ob Murrayju je bil na posebnem dogodku tudi nekdanji zvezdnik Los Angeles Lakers Earvin "Magic" Johnson, ki je na svojem twitter profilu kasneje objavil fotografijo s slovenskim košarkarskim asom. Ob tem pa zapisal, da je zanj 20-letni Slovenec kandidat za najkoristnejšega igralca letošnje sezone v ligi NBA. Med koncem tedna v Chicagu se je Dončić zapletel tudi v daljši pogovor z nekdanjim najkoristnejšim igralcem lige NBA Stevom Nashom. Kasneje se je pošalil, da sta s Kanadčanom govorila pretežno o nogometu, ki je njuna skupna strast.