Potem ko si je slovenska košarkarska reprezentanca z neuvrstitvijo na svetovno prvenstvo privoščila gromozanski spodrsljaj, je katastrofalno začela tudi misijo evropsko prvenstvo 2021. Na prvi tekmi kvalifikacij je namreč klonila proti Madžarski, kar jasno nakazuje, da je Slovenija v tem trenutku daleč od evropske elite in da je padla med košarkarske drugokategornike. Ker se na evropsko prvenstvo iz skupine F uvrstijo prva tri od štirih moštev, je jasno, da poraz proti Madžarski nikakor ni usoden, a je velik udarec za ugled slovenske košarke, hkrati pa postaja jasno tudi tisto, kar se je nakazovalo že med kvalifikacijami za svetovno prvenstvo – da Rado Trifunović enostavno ni kos vodenju košarkarske reprezentance.

Selektor Trifunović je obračun z Madžarsko odprl z najboljšo peterko Nikolić, Prepelič, Blažič, Murić in Morgan, ki je v napadu začela nemirno, a je bila zato toliko uspešnejša v obrambi. Sloveniji je pri nasprotniku uspelo ukrotiti tisto, česar se je najbolj bala – nore mete za tri točke. A na drugi strani izza črte 6,75 metra ni steklo niti kapetanu Edu Muriću in soigralcem. Prvo trojko je v šestem poskusu zadel Aleksej Nikolić, do polčasa pa je Slovenija skupno zadela le tri izmed 16 poskusov. Ko so gostje po začetnem otipavanju le strnili vrste in prišli na plus sedem, je Trifunović storil podobno napako kot nekajkrat v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Zamenjal je prav celotno začetno peterko na parketu. Namesto da bi Slovenija izkoristila zalet in si morda priigrala ključno prednost, so jo Madžari ujeli. Po nekaj nemirnih minutah je sredi druge četrtine sledil delni izid gostov 11:0 in prednost z desetimi točkami, a tudi tega Slovenci niso znali zadržati. V napadu enostavno niso našli prave mirnosti in nasprotniku do polčasa dovolili, da se jim je približal na vsega štiri točke zaostanka.

Košarkarji selektorja Trifunovića tudi v nadaljevanju nikakor niso bili prepričljivi, na obeh straneh igrišča pa je v igri reprezentance vladal kaos. Voz sta vlekla Jordan Morgan (16 točk, devet skokov) in Jaka Blažič (18 točk), medtem ko je velik dolžnik ostal Klemen Prepelič, ki od osmih poskusov za tri točke ni zadel niti enkrat. Slovenija je v drugem polčasu nekajkrat vodila za pet in šest točk, a vsakokrat popustila pod pritiskom gostiteljev. Ko se je tekma prelevila v izenačeno končnico, je bil scenarij že napisan. Po dveh zadetih prostih metih Prepeliča je mlahava Slovenija 16 sekund pred koncem vodila za točko, Trifunović pa je Luko Rupnika zamenjal z Blažem Mahkovicem. Ravno Mahkovic je bil nato nepozoren v obrambi in v prodoru nad Zoltanom Perlom storil osebno napako. Madžarski košarkar je 4,5 sekunde pred koncem zadel oba prosta meta, nato pa je pri izvajanju iz avta prehitremu Blažiču žoga ušla z igrišča in tekma je bila odločena.

»Želeli smo si zmage. Tekmo smo imeli večino časa pod nadzorom, a smo jo po dveh naletih Madžarov, ki so nas znali kaznovati, izgubili. Nov kvalifikacijski cikel smo želeli začeti z zaletom, a se nam ni izšlo,« je s cmokom v grlu razlagal Rado Trifunović in znova iskal izgovor za poraz v pomanjkanju časa za pripravo na tekmo. Toda čas za izgovore je minil. Slovenija ima tudi v trenutni postavi kakovostnejšo in izkušenejšo zasedbo od Madžarske, zato je poraz proti njej za aktualnega evropskega prvaka velika blamaža.

Druga tekma skupine F: Avstrija – Ukrajina 73:88 (17:22, 39:44, 48:64)