Medtem ko občina Črnomelj in šolsko ministrstvo usklajujeta še zadnje podrobnosti projektne naloge za obnovo osnovne šole Loka, sta se zdaj oglasila svet zavoda šole in svet staršev. Opozarjata, da se zadeva vleče že veliko predolgo. »Zaradi varnosti svojih otrok smo starši zelo zaskrbljeni. Pričakujemo, da se bo čim prej kaj premaknilo, saj so razmere res nemogoče in nevarne,« pravi predsednica sveta staršev Renata Lozar.

Gradbeno dovoljenje za rušenje starega dela iz leta 1967 in gradnjo novega dela šole je bilo pridobljeno že marca 2018, junija istega leta pa je hudo neurje s točo močno poškodovalo streho in načrte dodatno zapletlo. Med drugim je bilo treba zadevo preprojektirati. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, trenutno potekajo usklajevanja že osme verzije projektne naloge, ki bo podlaga za občinski razpis za pripravo projektne in investicijske dokumentacije. Šele nato ga bo lahko ministrstvo predlagalo za uvrstitev v državni proračun.

Stari del šole zaprli

Že pred neurjem leta 2018 je s sten in stropov odpadal omet, voda je ob močnejšem dežju zalivala prostore, skozi okna je močno pihalo. Po toči so morali, kot pojasnjuje ravnateljica Damjana Vraničar, poškodovani del starega trakta zaradi prevelikih poškodb zapreti. Dva oddelka četrtošolcev tako vozijo v podružnico v Adlešiče, en oddelek petošolcev pa gostuje v sosednji srednji šoli.

Za nameček je zdravstvena inšpektorica oktobra lani šoli naložila, da mora do konca avgusta 2020 v učilnicah, sanitarijah, hodnikih starega dela šole, kjer trenutno še poteka pouk prve triade, sanirati tla, stene, strope, podboje vrat. »Toda to ni smiselno, saj bi šlo za prevelike zneske, glede na to, da je ta del predviden za rušenje. Osem oddelkov prve triade, to je okoli sto učencev, bomo jeseni preselili na drugo lokacijo,« pravi Vraničarjeva.

Minister Pikalo: Svet staršev in svet zavoda vršita pritisk

Po besedah predsednice sveta zavoda šole Maje Kocjan sta svet zavoda in svet staršev v zadnjem letu in pol večkrat urgirala na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport ter ga pozvala, naj pospeši postopke in čim prej začne gradnjo novega dela, saj so »razmere na šoli ne le neprimerne, ampak tudi zelo nevarne«. Nazadnje sta dopis na ministrstvo poslala decembra lani, a odgovor ministra Jerneja Pikala ju je precej razburil, saj je svet zavoda in svet staršev okrcal, da »vršita pritisk na ministrstvo«. Ob tem je zapisal, da usklajevanja projektne dokumentacije med občino in ministrstvom potekajo nenehno. »Ministrstvo je dolžno zagotavljati ustrezne standarde varnosti in kakovosti v procesu načrtovanja gradnje šolskih objektov. Vendar pa do zdaj občini še ni uspelo dostaviti projektne naloge, ki bi zadostila veljavnim predpisom,« je med drugim zapisal.

Na občini so prepričani, da so vendarle tik pred uskladitvijo. Po besedah župana Andreja Kavška bi lahko gradnjo začeli še letos ali najkasneje v začetku prihodnjega leta. Gre za skoraj desetmilijonsko naložbo, pri čemer Črnomaljci računajo na podporo Eko sklada in državno pomoč, ki jo je po ujmi junija 2018 obljubil tedanji predsednik vlade Miro Cerar.