Trebanjska knjižnica Pavla Golie, ki prihodnje leto praznuje 90 let delovanja, se je po več selitvah leta 1975 ustalila na Kidričevi, v neposredni soseščini občine, policije in zdravstvenega doma. Toda prostori so z rastjo knjižnične zbirke ter vse večjim številom članov z leti postajali vse bolj utesnjeni, knjižne police pa tako polne, da niso mogli več dodajati novih knjig. Danes ima knjižnica na voljo 395 kvadratnih metrov prostorov, namenjenih uporabnikom. To je sicer petino več kot pred letom in pol, a še vedno daleč od normativov.

Kot pravi direktorica knjižnice Tanja Cuder, so police pokale po šivih, pa tudi za prireditve ni bilo pravega prostora. Leta 2018 so zato od ustanoviteljev zahtevali nove prostore. Po dogovorih z občino Trebnje so upravo in strokovne službe preselili na Goliev trg 11, arhiv pa na Goliev trg 1.

Več prostora za otroke

S tem so pridobili 80 kvadratnih metrov prostorov, ki so jih temeljito prenovili in na novo opremili, vanje preselili oddelek za odrasle, v njegove prejšnje prostore pa oddelek za najmlajše. »Ta je postal svetel, zračen, z dovolj prostora tudi za večje skupine otrok ob urah pravljic in drugih prireditvah,« je zadovoljna direktorica. Njeno nekdanjo pisarno so preuredili v Golievo spominsko sobo, uredili vitrino bibliofilske izdaje Slave vojvodine kranjske, odprli so tudi nov prehod. Za prenovo je občina odštela 36.000 evrov.

Na vseh treh lokacijah imajo skupaj 545 kvadratnih metrov prostorov, glede na 13.000 prebivalcev občine in vse večji knjižni fond pa bi potrebovali vsaj 1500 kvadratnih metrov. Cudrova dolgoročno rešitev vidi v bodočem kulturnem centru, ki pa ga vsaj še nekaj let ne bo. Knjižnica poleg trebanjske pokriva še občine Šentrupert, Mirna in Mokronog - Trebelno oziroma 21.500 prebivalcev, vpisanih aktivnih uporabnikov je 4500, celotna zbirka pa obsega 140.000 enot knjižničnega gradiva. Zaposluje dvanajst ljudi, kadrovsko podhranjenost pa pokriva tudi z delavci iz programa javnih del.

Park skulptur pred knjižnico

Je pa knjižnica vendarle bogatejša za še eno pridobitev, ki jo bodo koristili vsi meščani. Krajevna skupnost je namreč skupaj z občino in drugimi partnerji pred knjižnico uredila park s prireditveno ploščadjo in skulpturami iz bližnje Galerije likovnih samorastnikov. »Gre za veliko dodano vrednost knjižnici, saj se je naša 'dnevna soba' dejansko razširila v teraso. Tako se bodo lahko ob lepem vremenu prireditve, za katere nam v knjižnici vedno primanjkuje prostora, preselile na prosto. Gre za kombinacijo narave in kulture na pragu knjižnice,« je dejala Cudrova.

V krajevni skupnosti si želijo, da bi ploščad postala prizorišče »pravih kulturnih dogodkov«, dodaja njen predsednik Dejan Smuk. »Ne želimo nekih množičnih koncertov, ampak prostor, kjer lahko ima knjižnica svojo čitalnico, recitale, tu bo prostor za zborovsko petje, nastope glasbene šole in podobno.«

Gre za prvo fazo ureditve parka, vredno 114.000 evrov, od tega so 46.000 evrov pridobili iz evropskih sredstev. V krajevni skupnosti upajo, da bodo tudi drugi del parka uredili še letos ali vsaj prihodnje leto, v njem pa bo prostora še za petnajst skulptur. »Končno bo v Trebnjem prostor, kjer bomo lahko skulpture, ki so bile 20 let shranjene v depojih, pokazali javnosti,« dodaja Smuk.