Čeprav organizacijski odbor olimpijskih iger v Tokiu zagotavlja, da priprave na enega največjih športnih dogodkov na svetu potekajo v skladu z načrti, pa čez morsko mejo na Kitajskem ni tako. Tam je novi koronavirus terjal že več kot 2000 življenj in ogrozil številne sanje športnikov, ki si poleti želijo nastopiti na Japonskem. Za zdaj sicer ni podatkov, da bi bil kdo od kitajskih športnikov med okuženimi, kar pa ne pomeni, da na Kitajskem in po svetu zaradi strahu pred koronavirusom ne izvajajo strogih ukrepov, da bi se zaščitili pred morebitnim širjenjem bolezni.

Kitajska ženska nogometna reprezentanca bo tako na zadnji stopnički kvalifikacij domačo tekmo proti Južni Koreji odigrala na tujem. Ženska rokometna ekipa pa je morala odpovedati sodelovanje na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Madžarskem, saj v domovini niso mogli zagotoviti skupnih treningov zaradi strogih ukrepov vlade in lokalnih oblasti.

Tudi gimnastični svetovni pokal, ki se je v Melbournu danes začel s kvalifikacijami in je ena od postojank v boju za OI, bo minil brez udeležbe kitajskih telovadcev, ki so na vrhu olimpijskih lestvic. Omejitve vstopa v državo avstralske vlade za kitajske državljane veljajo namreč za vse, izjeme niso naredili niti za športnike.

Kdo bo pomagal kitajskim športnikom?

Kitajci vseeno upajo, da jim bodo prizorišča kvalifikacij in drugih pomembnih športnih dogodkov v boju za OI le odprla vrata. »Od februarja do aprila poteka več kot 100 olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev po svetu,« je poudaril podpredsednik Kitajskega olimpijskega komiteja Liu Guoyong. »Mednarodni olimpijski komite je mednarodne zveze že zaprosil, naj skušajo čim bolj pomagati kitajskim športnikom,« je še dodal za domače medije.

Mok je kvalifikacije v boksu, košarki in jadranju že predstavil iz Kitajske na druga prizorišča. Judoistična reprezentanca Kitajske pa je doživela enega hujših udarcev v pripravi na OI, saj ni nastopila na grand slamu v Parizu. Medtem so predstavniki nekaterih panog (med njimi kitajska namiznoteniška in badmintonska reprezentanca) še ujeli zadnji vlak, pravočasno zapustili domovino in se na igre v Tokiu pripravljajo v tujini.

Kitajske oblasti so tistim, ki so ostali v domovini, naročile, naj trenirajo za zaprtimi vrati, da omejijo možnost za okužbo s koronavirusom. »Če ne gre za kaj nujnega, nihče ne sme priti v našo bazo ali oditi iz nje,« je domačim medijem po poročanju agencij dejal Cao Žongrong, trener kitajske ekipe v modernem peteroboju. Slednja na primer ne sme trenirati na atletski stezi zunaj odrejene cone za gibanje in mora ves čas nositi zaščitne maske. Nekateri kljub temu ne izgubljajo smisla za humor. »To vidim kot poseben trening na nadmorski višini, kjer primanjkuje kisika,« je dejal peterobojec Luo Šuai, ki sicer že ima v žepu olimpijsko vozovnico. Kitajska je sicer sporočila, da je zabeležila upad števila novih okužb z novim koronavirusom, ki je po zadnjih podatkih zahteval 2118 smrtnih žrtev, več kot 74.000 ljudi pa je okuženih, večina na Kitajskem.