Potem ko si je Mednarodni olimpijski komite (Mok) še v nedeljo vzel štiri tedne časa za odločitev o usodi poletnih olimpijskih iger med 24. julijem in 9. avgustom ter paraolimpijskih iger med 25. avgustom in 6. septembrom v Tokiu, je negotovost presekal japonski premier Šinzo Abe. Prek telefonske konference, v kateri so sodelovali še guvernerka Tokia Juriko Koike, predsednik organizacijskega odbora Joširo Mori in japonska ministrica za olimpijske igre Seiko Hašimoto, je Abe predsedniku Moka Thomasu Bachu predlagal preložitev iger za leto dni.

Abe: Olimpijske igre 2021 bodo dokaz zmage nad koronavirusom

»Predlagal sem, da se poletne olimpijske igre preložijo za približno leto dni. Predsednik Moka Thomas Bach je to sprejel stoodstotno. Olimpijske in paraolimpijske igre bodo takrat v polnem programu kot dokaz zmage nad koronavirusom,« je po koncu telefonske konference povedal Šinzo Abe. Dokončno odločitev morajo uradno potrditi izvršni odbor Moka, ki se bo sestal v ponedeljek, japonski olimpijski komite in država gostiteljica. Glede na to, kdo je sodeloval v telefonski konferenci, bo potrditev zgolj formalnost. »Zaradi skrbi za zdravje vseh športnikov in deležnikov iger smo se skupaj odločili, da poletne olimpijske igre na sporedu ne bodo pozneje kot prihodnje poletje. Natančen datum še ni znan,« je uradno sporočilo Moka.

Vodstvo olimpijskega gibanja in japonski organizatorji so končno popustili velikemu pritisku, potem ko so še pred dnevi vztrajali, da ne želijo prestavljati OI. Kanada in Avstralija sta že v ponedeljek objavili, da svojih športnikov in športnic ne bosta poslali v Tokio, če bodo igre letos. Enako odločitev so napovedali Norvežani in Poljaki. Američani so poslali ostro sporočilo, naj bodo igre prestavljene. Enake zahteve so izrekli olimpijski komiteji Slovenije, Nemčije in Brazilije. Japonska je sicer pokazala velik napredek v boju s koronavirusom, vendar je v drugih državah na vseh celinah prišlo do dramatičnega povečanja števila obolelih. V mnogih državah športniki trenutno sploh ne morejo trenirati, zato se ne bi mogli enakovredno pripraviti. Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in panožne športne zveze po vsem svetu so pozdravili odločitev o preložitvi.

»Odločitev formalno še čaka na potrditev, a smo jo glede na razvoj dogodkov v zadnjih desetih dneh pričakovali. Na Olimpijskem komiteju Slovenije smo bili med prvimi, ki smo javno povedali, da smo za prestavitev. To se je vse bolj začelo potrjevati predvsem v zadnjih desetih dneh, ko so na Mok in organizatorje iger začele pritiskati predvsem ameriške panožne športne zveze,« je povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko. Odločitev je najbolj pomembna za športnike, ki bi bili v zadnjih tednih pod hudim stresom, saj niso mogli normalno trenirati. Zdaj bo treba razrešiti, kaj je z že pridobljenimi kvotami (normo je izpolnilo 24 slovenskih športnikov), kvalifikacijskimi tekmovanji (na njih bi morali nastopiti tudi slovenski košarkarji in rokometaši), ali bodo nekateri športniki svoje kariere podaljšali še za leto dni.

Olimpijska vas je že prodana

Preložitev olimpijskih iger bo hud udarec za Tokio in celotno Japonsko, ki se je marljivo pripravljala na največjo športno manifestacijo. Mnenja o tem, kakšne bodo finančne posledice, so različna. Stroški se bodo krepko povečali, izjemno zahtevna bo logistika. Organizatorji bodo znova morali najeti športne objekte (nekateri so montažni), na katerih bodo tekmovanja. Mnogi so že prodani in tudi že rezervirani za druge prireditve v letu 2021. Za nov termin bo treba zagotoviti dovolj sob za udeležence, spremljevalce in navijače. Stanovanja v olimpijski vasi so tudi že prodana in novi stanovalci bi se vanje vselili leta 2021. Novi stroški bodo nastali z oglaševanjem iger ter številnimi pogodbami s pokrovitelji in televizijskimi postajami.

Treba bo tudi uskladiti koledarje, saj bo prihodnje leto kopica tekmovanj. Na prihodnje leto je že prestavljeno evropsko prvenstvo v nogometu med 11. junijem in 11. julijem v kar 12 državah. Najbolj idealen termin za začetek olimpijskih iger, da bodo ujele največ pozornosti medijev in javnosti, je 14 dni po koncu evropskega prvenstva. Predvidena so tudi številna celinska in svetovna prvenstva v drugih panogah, v bazičnih športih atletiki in plavanju prav poleti 2021.