"Priložnost še vedno obstaja, a se naše možnosti zmanjšujejo," je Tedros dejal novinarjem v Ženevi. Dodal je, da se države doslej niso ustrezno odzvale na poziv WHO k finančnim prispevkom, ki bi jih namenili načrtu za globalni odgovor na bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Razvite države je ponovno pozval naj prispevajo sredstva v boju proti virusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za nujne preventivne ukrepe do aprila, ki naj bi bili prvenstveno namenjeni državam s slabo razvitim zdravstvenim sistemov, je tako na račun WHO od potrebovanih 61,5 milijona ameriških dolarjev do danes prispelo 1,2 milijona dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je prvi mož WHO izrazil zaskrbljenost zaradi primerov okužb z novim koronavirusom izven Kitajske, za katere so ugotovili, da nimajo nobenih povezav s Kitajsko, kjer je prišlo do izbruha virusa.

"Čeprav število smrtnih primerov zaradi covida-19 ostaja relativno majhno, smo zaskrbljeni zaradi števila primerov, ki so brez jasne epidemiološke povezave, kot je potovanje v preteklosti ali stik z okuženo osebo," je opozoril Tedros.

Napovedal je tudi, da bo skupina mednarodnih strokovnjakov v soboto obiskala kitajsko mesto Wuhan, kjer je prišlo do izbruha virusa sars-cov-2. Trenutno je ekipa strokovnjakov pod vodstvom WHO v Pekingu, Sečuanu in Guandongu.

Slovenska državljana z Diamond Princess v Slovenijo z berlinskega letališča

Slovenija bo najela letalo za evakuacijo slovenskih državljanov z ladje za križarjenje Diamond Princess. Italijansko letalo z evropskimi državljani, ki je danes popoldne poletelo z Japonske proti Rimu, bo imelo postanek na berlinskem letališču Tegel, nato bosta slovenska državljana z najetim komercialnim letalom poletela v domovino.

Letalo z evropskimi državljani je popoldne vzletelo s tokijskega letališča, na njem je 19 Italijanov ter 18 državljanov drugih članic EU. Po postanku v Berlinu naj bi v Rimu pristalo v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Vse potnike so pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva. Pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Na MZZ pred tem potrdili, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču, so dodali.

Stroški najema letala iz Berlina bo do 20.000 evrov. Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru konzularnega kriznega odzivanja EU v dogovoru z italijanskim in nemškim zunanjim ministrstvom sprejelo ponudbo kriznega oddelka italijanskega zunanjega ministrstva, da v evakuacijo državljanov EU z ladje na Japonskem vključijo tudi slovenske državljane. Urad vlade vlade za komunikacijo je po današnji dopisni seji vlade še dodal, da so se predstavniki MZZ, ministrstva za zdravje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve strinjali, da je najustreznejša in finančno najbolj racionalna rešitev za vrnitev slovenskih državljanov z berlinskega letališča najem komercialnega letala.

Poleg slovenskih državljanov bo na letalu tudi hrvaški državljan z omenjene ladje. MZZ se je namreč v okviru sodelovanja EU na področju reševanja državljanov in na podlagi zaprosila hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani strinjalo, da skupaj s slovenskima državljanoma iz Berlina pripeljejo tudi hrvaškega državljana. Slednjega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bilo na krovu Diamond Princess skupno šest hrvaških državljanov, od tega jih je pet članov posadke.

Na Kitajskem novih 115 žrtev epidemije

V kitajski provinci Hubei je za novim koronavirusom umrlo še 115, s čimer se je število žrtev epidemije na Kitajskem povečalo na 2233. Veliko večino smrtnih primerov so zabeležili v glavnem mestu province Wuhan, kjer se je virus decembra lani prič pojavil. Z novim koronavirusom se je na Kitajskem do zdaj okužilo okoli 75.000, nekaj sto pa še v več kot 25 državah. Zdravstvena komisija v Hubeiju je sporočila, da so v provinci zabeležili 411 novih primerov okužbe, od tega 319 v Wuhanu.

Kitajske oblasti so v četrtek znova spremenile metodologijo štetja bolnikov z novim koronovirusom in zdaj vključuje le tiste, pri katerih je bil virus potrjen z naprednim laboratorijskim testom. To je bila druga sprememba metodologije štetja v le osmih dneh, kar bi lahko povzročilo zmedo v statističnih podatkih in zapletlo prizadevanja za sledenje širjenja bolezni.

Iz Wuhana se vrača nova skupina Evropejcev

z kitajskega Wuhana, kjer se je prvič pojavil novi koronavirus, je v četrtek zvečer po srednjeevropskem času poletelo novo letalo z državljani članic Evropske unije. Na francoskem letalu je 28 Francozov in 36 državljanov drugih držav. V okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito je francosko letalo v četrtek na Kitajsko odpeljalo dodatnih 17 ton zaščitnega materiala za boj proti novemu koronavirusu. Zaščitna oprema, ki so jo zagotovile Francija, Estonija in Latvija, vključuje zaščitne maske, rokavice, zaščitne obleke in razkužilo.

V četrtek okoli 23. ure po srednjeevropskem času pa je to letalo zapustilo Wuhan in se napotilo proti Franciji. Letalo, na katerem je 64 državljanov EU, naj bi pristalo čez približno dve uri.

To je že tretje letalo, ki ga je Francija poslala v Wuhan. Francozi pa so se domov vrnili tudi z britanskim letalom. Doslej se je domov vse skupaj vrnilo okoli 300 francoskih državljanov. Te so namestili v 14-dnevno karanteno, v katero bodo morali tudi tisti, ki bodo prišli z današnjim letom. Za druge Evropejce bodo morale po pristanku poskrbeti njihove države.

Avstralca na ladji za križarjenje negativna, doma pozitivna

Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen. Avstralske oblasti so navedle, da je bilo vseh 164 Avstralcev, ki so bili na ladji, na testiranju za koronavirus na Japonskem negativnih. Šest ljudi so danes še enkrat testirali in pri dveh odkrili okužbo. Gre za starejšo in mlajšo osebo, so navedle avstralske oblasti. »Ta dva človeka imata blago bolezen,« so dodali. Poudarili so, da to ni nepričakovano, saj se je virus na ladji, ki je zasidrana v japonski Jokohami, širil tudi po začetku testiranja.

Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je ob tem opozoril, da niso bili vsi Avstralci, ki so s čarterskim poletom odpotovali domov, negativni.