Maribor vstopa v spomladanski del s tretjega mesta s štirimi točkami zaostanka za Olimpijo, potem ko je zlasti v finišu jeseni pokazal skromne predstave. Vijoličasti, ki so del priprav že devetič opravili v Turčiji, so na pripravljalnih tekmah prikazali neprepričljive igre in rezultate, a trener Darko Milanič je prepričan, da je ekipa na pravi poti in lahko v slovenski ligi premagal vsakega tekmeca.

»Šest tednov smo se zelo natančno pripravljali na težkih 16 tekem, na katerih bo treba zmagovati, zato še nič ne bo odločeno po 21. krogu in derbiju z Olimpijo. Spomladanski del prvenstva je drugačen od jesenskega. Vsi smo bolj osredotočeni na nabiranje točk, ker se del klubov bori za visoka mesta, drugi del pa za obstanek v ligi, zato bo zaradi zahtevnosti manj sproščenosti. Mi čakamo prvo tekmo in tudi druge dobro pripravljeni. Na vsaki tekmi bomo imeli enak pristop, derbi z Olimpijo pa je specifična tekma,« je samozavesten Darko Milanič.

Športni direktor Zlatko Zahović v zimskem premoru ni veliko posegal v ekipo. V Belgijo je odšel desetica Dino Hotić, reprezentant BiH, za katero se je odločil potem, ko ni dobil povabila v slovensko vrsto. Čas bo pokazal, ali je dobil vpoklic v BiH tudi zato, da so mu dvignili ceno pred prodajo, s katero je klub zaslužil 1,2 milijona evrov. Nov obraz v slačilnici je le Rene Mihelič, ki pa Ljudski vrst odlično pozna, saj je bil pred desetletjem eden največjih talentov, ki pa se ni razvil do popolnosti.

Maribor je pred sobotnim derbijem z Olimpijo v težjem položaju, saj si ne sme privoščiti poraza, ker bi se zaostanek povečal na sedem točk. V primeru zmage bi zaostanek zmanjšali na točko, si dvignili samozavest in bili v psihološki prednosti. »Zavedamo se, da se prvenstvo osvaja na malih tekmah. Lani smo bili neuspešni na derbijih, pa smo bili prvaki z veliko prednostjo. Letos je drugače, saj smo uspešni na derbijih, a smo izgubljali na nekaterih manjših tekmah, na katerih bi morali zmagati,« je poudaril Milanič.

Maribor je jeseni igral prepočasi, od daleč je bilo opazno pomanjkanje ustvarjalnosti v igri. Glede na to, da v zasedbi ni bilo sprememb, je vprašanje, ali bo spomladi lahko dvignil ritem igre in postal bolj kreativen. Očitno bo odvisen od dnevnega navdiha Roka Kronavetra in Rudija Požega Vancaša, igralcev s potezo več, ter strelske forme Luke Zahovića.

»Pogled na lestvico ni lep. Odkar sem v Mariboru, nismo bili velikokrat tretji. Upam, da bomo prvaki,« je dodal kapetan Marcos Tavrares. Brazilec upa, da mu bo trener namenil več priložnosti za igro, potem ko je jeseni odigral zgolj 267 minut.

Izidi Maribora na prijateljskih tekmah: Dravograd (Slo, 2. liga) 18:0, Bravo (Slo, 1. liga) 1:0, Beltinci (Slo, 2. liga) 0:0. Lech Poznan (Pol, 1. liga) 0:3, Vojvodina Novi Sad (Srb, 1. liga) 3:2, Rapid Dunaj (Avs, 1. liga) 0:2, Dunajska Streda (Slk, 1. liga) 1:1, Rudar Velenje (Slo, 1. liga) 1:0.