Ker najslabši klub jesenskega dela Rudar za devetim mestom zaostaja že velikih devet točk, je za mnoge že odpisan, saj bi moral imeti spomladi na 16 tekmah sanjsko serijo, potem ko si jeseni ni priigral niti ene zmage. V Velenju so se zagnano lotili drzne misije – obstanka v ligi. Prvi so začeli priprave z motom, da tekmovanja ne končajo zadnji. Med vsemi klubi so odigrali največ pripravljalnih tekem – 12 in si na njih z visokimi zmagami proti nižjeligašem tudi krepili samozavest.

Med vidnejšimi igralci je klub zapustil Bošnjak Rijah Kobiljar, ki se je preselil v tretjo nemško ligo. Osip je bil tudi v strokovnem štabu, saj je novi pomočnik trenerja Andreja Panadića postal Dominik Beršnjak, ki je zapustil Tabor iz Sežane, ko je na Kras prišel italijanski strokovni štab. Velenjčani so imeli obilo težav z iskanjem okrepitev, saj je ponudbe za prestop v Rudar zavrnilo veliko igralcev, zato so lahko vzeli le tisto, česar ni hotel noben drug klub. Novi igralci so vezist Mateo Panadić (sin trenerja) ter centralna branilca Jovan Pavlović in Dino Škovrc.

Rudar ni le v rezultatski krizi, ampak mu kronično primanjkuje denarja, zato plače zamujajo in nogometaši naj bi v teh dneh prejeli decembrsko. Klub plačuje davek za napake v preteklosti. Imel je obilo smole z vlagatelji iz Srbije, ki so se izkazali za neresnega partnerja. V lokalnem okolju nima več močnega pokrovitelja, kot je bil nekoč Premogovnik Velenje, tudi med manjšimi ni zanimanja za vlaganje v nogomet. Klub je tako več ali manj na plečih občine, saj je predsednik kluba Peter Dermol, ki je tudi podžupan občine Velenje. Za nameček so ostali še brez prvega operativca v pisarnah, saj se je direktor Marko Čepelnik preselil v Ljubljano k Olimpiji.

Potem ko so jeseni naredili kar štiri trenerske menjave, je nekaj miru v slačilnico prinesel šele trener Andrej Panadić, ki je v klub prišel oktobra in našel ekipo popolnoma brez samozavesti. Ima podobno misijo kot že lani v Krškem, a je bil na koncu v boju za obstanek neuspešen. Pred tem je na Hrvaškem pred izpadom rešil Istro iz Pulja. Prepričan je, da ima ekipa potencial, da si priigra obstanek, in sovraži tiste, ki se predajo vnaprej. »Fantje so napredovali in so vse boljši. Vzdušje v ekipi je zelo dobro in ne dvomim, da bomo se bomo veselili dobrih rezultatov, saj smo na pripravljalnih tekmah igrali dobro,« je povedal trener Rudarja Andrej Panadić. Načrte mu je prekrižala le Olimpija, ki se je v pomanjkanju napadalcev deset dni pred začetkom prvenstva odločila, da v Ljubljano vrne Kadrića, ki je bil posojen v Velenje, kjer pa je zelo malo igral.

Izidi Rudarja na prijateljskih tekmah: Inter Zaprešič (Hrv, 1. liga) 1:1, Rogaška (Slo, 2. liga) 8:1, Šampion Celje (Slo, 3. liga) 6:0, Šmartno 1928 (Slo, 3. liga) 5:0, Inđija (Srb, 1. liga) 0:1, Gorica (Slo, 2. liga) 2:2, Dinamo Zagreb II (Hrv, 2. liga) 2:0, Orijent (Hrv, 2. liga) 0:0, Javor (Srb, 1. liga) 2:3, Beltinci (Slo, 2. liga) 2:1, Maribor (Slo, 1. liga) 0:1.