S ciljem trajnostno in ekološko ozaveščeno modo ponesti na rdečo preprogo Hollywooda je organizacija Red Carpet Green Dress (RCGD) k sodelovanju povabila v tujini vedno bolj prepoznavno slovensko modno oblikovalko Matejo Benedetti in tekstilnega velikana Lenzinga, s katerim so dali na trg posebno vrsto tekstila za trajnostno modo. »Ustvarjam za luksuzno in etično blagovno znamko Benedetti Life. Zanjo oblikujem obleke iz že omenjenega materiala. Verjamem, da bo tovrstna moda prinesla modnemu svetu rešitev, ki bo spremenila način oblačenja, zlasti za rdečo preprogo, ki nima neke široke palete rešitev iz naravnih ekoloških materialov,« nam je po predstavitvi, ki je potekala na gala dogodku Pre-Oscars v Los Angelesu, povedala Benedettijeva.

Benedetti Life ob bok Louisu Vuittonu

Benedettijeva se je ob tej priložnosti tudi predstavila s kreacijo iz 100-odstotno biorazgradljivega materiala Tencel Luxe in požela veliko navdušenje. »V praksi pomeni, da če obleko odvržemo v naravo, se bo ta razgradila v petih tednih, medtem ko lahko v omari visi več kot 50 let,« je povedala sogovornica in omenila, da je osnovna surovina tkanine les. Obleka bo, kot kaže, ostala v stalni zbirki Red Carpet Green Dress v Los Angelesu in ni na prodaj, saj gre za prvi primer obleke na svetu iz tega luksuznega in trajnostnega materiala.

A sama je precej bolj skromno komentirala, da gre le za še eno obleko več, za blagovno znamko pa je pomembno predvsem pozicioniranje ob boku modnega velikana kot je Louis Vuitton, in to v okviru oskarjev. »Ob tem sem dobila tudi priložnost pokramljati o ekologiji z enim boljših filmskih režiserjev Jamesom Cameronom, ki je prav tako predan trajnostnemu življenjskemu slogu. Skupaj z njegov ženo Suzy Cameron sta v temu izjemna. Samo na področju šolstva sta vpeljala program trajnostne šole z veganskimi obroki, na področju prehrane pa se predstavljata s projektom En obrok na dan za planet,« nam je povedala Benedettijeva.

Pomlad v znamenju papig in nogometa

Benedettijeva nikakor ne počiva. Letošnjo pomlad bo modno popestrila s papigami. »Kreacije po meri je možno naročiti v ljubljanskem salonu Morro Sartoriale v Kristalni palači. Za vse ljubitelje nogometa sem skupaj z Janom Oblakom dala na trg ekološke majice z njegovim podpisom, ki so na voljo v trgovini Football NZS v središču Ljubljane ali po spletni strani Benedetti Life,« pove nekaj malega še o samih modnih trendih.