Novi pogon zoheir za raketo raad-500 je iz kompozitnih materialov in zato lažji od prejšnjega modela iz jekla, je objavila iranska revolucionarna garda.

Poleg tega so odkrili tudi pogon salman, ki je prav tako iz kompozitnih materialov, poleg tega pa ima še premikajočo se šobo, kar naj bi pomagalo pri utirjanju satelita v vesolje.

Iranska revolucionarna garda je navedla, da je raad-500 »raketa nove generacije, ki je pol lažja od rakete fateh-110 in z 200 kilometri več dosega«. Fateh-110 je iranska balistična raketa zemlja-zemlja, ki so jo prvič predstavili leta 2002. Njena zadnja različica ima 300 kilometrov dometa, še poroča AFP.

Iranska raketna tehnologija sicer povzroča precejšnjo zaskrbljenost predvsem ZDA in Izraela. Razvoj raket je bil tudi eden od razlogov, zakaj je ameriški predsednik Donald Trump maja 2018 enostransko izstopil iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in uvedel ameriške sankcije proti tej islamski republiki.

Iran trdi, da so njegove rakete namenjene predvsem obrambi pred morebitnimi napadi. V začetku januarja je sicer prav z raketami napadel vojaška oporišča v sosednjem Iraku, kjer so bili med drugim nameščeni tudi ameriški vojaki.