Raketo dolgi pohod 5B so izstrelili danes ob 18. uri po lokalnem času (ob 12. uri po srednjeevropskem času) z južnega otoka Hainan v Južnokitajskem morju. Skupaj z raketo je v vesolje poletela tudi nova generacija vesoljskega plovila za posadko, ki ima prostora za šest ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Misija bo testirala ključno tehnologijo plovila za posadko, kot je nadzor ponovnega vstopa v atmosfero, zaščito pred vročino in tehnologijo pristanka,« je dejal oblikovalec plovila Yang Qing.

Izstrelitev so sprva načrtovali za april, ampak so jo zaradi tehničnih težav preložili.

Pri novi raketi gre za različico rakete, ki so jo uspešno testirali decembra lani po dveh neuspelih poskusih zaradi težav z motorjem.

Peking se pospešeno trudi dohiteti vesoljski program ZDA, med drugim z izstreljevanjem satelitov in razvojem tehnologije. Od leta 1999 so v vesolje številne rakete in plovila.

Predvidevajo, da bo kitajska vesoljska postaja zaživela leta 2022 in bo po letu 2024 predvidoma edina vesoljska postaja. Takrat naj bi se namreč upokojila mednarodna vesoljska postaja (ISS), ki je skupni projekt ZDA, Rusije, Kanade, Evrope in Japonske ter deluje od leta 1998.