Rakete so izdelali v Iranu brez pomoči tujih partnerjev, je dejal Hatami.

Iran kljub mednarodnemu nasprotovanju vztraja, da lahko še naprej razvija balistične rakete srednjega dosega. Te so namenjene obrambi, zato za njihovo izdelavo ne potrebujejo mednarodne odobritve, zatrjujejo v Teheranu.

Vendar pa je raketni program Irana izredno sporen, delno zato, ker rakete srednjega dosega predstavljajo resno grožnjo Izraelu, poroča dpa. Izrael ima Iran za svojega največjega sovražnika, v iranskem jedrskem in balističnem programu pa vidi grožnjo svojemu obstoju.

Raketo predstavili po uvedbi sankcij ZDA

Orožje je po trditvah Teherana namenjeno obrambi iranske meje in ne predstavlja grožnje drugim državam na območju, zagotavlja iransko zunanje ministrstvo.

Teheran tudi poudarja, da rakete ne kršijo sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, s katerim se je Teheran zavezal, da ne bo razvijal jedrskega orožja. V zameno za ta dogovor je mednarodna skupnost odpravila del gospodarskih sankcij proti državi.

Avgusta lani je Iran predstavil balistično raketo kratkega dosega nove generacije. Raketo so predstavili, potem ko so ZDA znova uvedle sankcije proti Teheranu.