»Za ZDA je neznosno sprejeti zmago velikega naroda in da je bila velesila pregnana iz te dežele,« je dejal Rohani pred množico na glavnem zborovanju v državi, ki poteka na trgu Azadi v Teheranu ob 41. obletnici razglasitve islamske republike.

Množična zborovanja ob obletnici so po poročanju iranskih medijev oblasti organizirale v več kot tisoč krajih po vsej državi, kjer so se zbrali milijoni ljudi, ki med drugim nosijo napise »Smrt Ameriki« in »Smrt Izraelu«, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Naravno je, da so ZDA 41 let sanjale o vrnitvi te dežele, saj so vedele, da smo ena najmočnejših držav na Bližnjem vzhodu,« je dejal Rohani.

ZDA je še obtožil, da v zadnjih dveh letih izvajajo velik pritisk na Irance, na iransko trgovino, njen izvoz in uvoz ter na vse potrebe države, »da bi izčrpale potrpežljivost iranskega naroda«. Ne razumejo pa njegove veličine, saj ZDA menijo, da se soočajo z 41-letno iransko civilizacijo, ne pa večtisočletno, je poudaril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Iranu od 1. februarja poteka tradicionalno desetdnevno praznovanje ob obletnici islamske revolucije, po zmagi katere se je ajatola Homeini 1. februarja 1979 vrnil iz izgnanstva v Franciji. Iranske mule so nato 11. februarja 1979 odstavile vlado prozahodnega iranskega šaha Mohameda Reze Pahlavija, ki je bil naklonjen ZDA. S tem je padla 2500 let stara perzijska monarhija. Ajatola Homeini je v državi vzpostavil teokratsko republiko z njim kot vrhovnim voditeljem na čelu.

Napetosti med ZDA in Iranom, ki nimata diplomatskih odnosov od leta 1980, trajajo še danes. Dodatno so se okrepile, ko je predsednik ZDA Donald Trumpa leta 2018 enostransko odstopil od mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma in znova uvedel sankcije proti Iranu. Zaostrile pa so se po ameriški likvidaciji vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija v začetku letošnjega leta v Iraku, na katero je Teheran odgovoril z napadom na oporišči z ameriškimi vojaki v Iraku.