Iranski obrambni minister Amir Hatami je ob tem dejal, da je nova različica rakete Fateh Mobin v celoti izdelana v Iranu. Opisal jo je kot »okretno, radarjem nevidno, taktično in vodeno«.

»Kot obljubljeno našim ljudem, ne bomo varčevali s prizadevanji pri povečanju naših raketnih zmogljivosti. Našo raketno moč bomo zagotovo okrepili vsak dan,« je še dejal minister, kot poročanje Tasnima povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Bodite prepričani, da večji kot bodo pritiski in psihološka vojna proti velikemu iranskemu narodu, večja bo naša volja za okrepitev naših obrambnih zmogljivosti na vseh področjih,« je poudaril.

Prejšnji teden v veljavo stopile ameriške sankcije proti Iranu

Prejšnji teden je sicer začel veljati prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu, v okviru katerih je prepovedano poslovanje z iranskimi finančnimi ustanovami, trgovina z dragocenimi kovinami ter sodelovanje z iranskim avtomobilski sektorjem. ZDA so tudi odpravile določena dovoljenja za uvoz dobrin iz Irana, zlasti perzijskih preprog in hrane.

Sankcije ZDA uvajajo v skladu z odstopom od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij.

ZDA Iranu očitajo, da načrtno destabilizira države na Bližnjem vzhodu, kot sta Jemen in Sirija. Čeprav to ni formalno del jedrskega sporazuma, je bil to za ameriškega predsednika Donalda Trumpa zadosten razlog, da se je maja odločil za odstop od sporazuma.