Novak Đoković je znova pokazal, zakaj je kralj teniškega turnirja v Avstraliji. Srb se je na prvem letošnjem turnirju največje četverice veselil osme zmage v Melbournu. Ohranil je niz neporaženosti v finalu OP Avstralije. Skupno je osvojil že 17. turnir za grand slam ter se približal Rafaelu Nadalu z devetnajstimi in Rogerju Federerju z dvajsetimi. Dominic Thiem je bil v finalu izjemen tekmec, ki se je upiral kar štiri ure. Đoković je dobil sploh prvi veliki finale, v katerem je zaostajal z 1:2 v nizih. »Odraščal sem v specifičnih okoliščinah. V devetdesetih letih je bila v Srbiji vojna, v vrsti smo čakali za kruh in mleko. Takšne stvari te zaznamujejo, ti pomagajo do uspehov in mejnikov,« se je Novak Đoković spomnil težkih trenutkov odraščanja in svetlih sedanjosti.

Dominic Thiem je plačal davek številnih dolgih avstralskih dvobojev, a se je boril do zadnje žogice. Priboril si je številne nove simpatije, na vseh dvobojih mu je ob strani stala publika. Melbourne je znova izboljšal obisk gledalcev, potem ko si je letos v živo ogledalo turnir več kot 812.000 gledalcev. »Hvala vsem. Brez vas mi ne bi uspelo. Zahvalil bi se svoji odlični ekipi, hkrati pa čestital Đokovićevi. Sploh si ne predstavljam, kako je lahko neki igralec tako dolgo v svetovnem vrhu. Ponosen sem, da se lahko merim z njim,« je uspehu navkljub ostal ponižen avstralski podprvak Dominic Thiem.

Težave Đokovića s sodnikom

Po dobri uri in pol finalnega dvoboja se je Đoković znašel v težavah. Prvi niz je Srb dobil z dvema odvzemoma servisa, v drugem pa serviral za vodstvo s 5:4. Pri zaostanku s 15:30 je dobil opozorilo glavnega sodnika Damiena Dumosisa, ker ni serviral v 25 sekundah od zadnje točke. Pri zaostanku s 15:40 v isti igri je Đoković dobil še eno opozorilo, zato je v točko vstopil z drugim servisom. Srb izgube servisa ni prenesel športno ter se ob menjavi strani dotaknil sodnikovih čevljev ter mu dvignil palec. V nadaljevanju je Dumosisu dejal: »Odlično delo. Zdaj si postal slaven. Naloga opravljena.« Po dvoboju je ohlajeni Novak Đoković na tiskovni konferenci povedal: »Menim, da je bilo drugo opozorilo nepotrebno. Nisem vedel, da se ne bi smel dotakniti sodnika. A ste lahko videli, da nisem bil agresiven. V nadaljevanju sva si izmenjala nekaj besed. Dokaz, da ni bilo kaj hujšega, je, da nisem dobil nobenega opozorila.«

Đokovićeva igra je po dialogu s sodnikom razpadla. Najprej je brez moči v drugem nizu, v tretjem pa dvakrat zapored izgubil svoj začetni udarec. Thiem je delo opravil s stilom ter povedel z 2:1 v nizih. V nadaljevanju se je Đoković zbral ter se do konca dvoboja soočil le s štirimi priložnostmi tekmeca za odvzem servisa. Vse štiri je ubranil, sam pa v vsakem nizu po enkrat dobil Thiemov servis ter se veselil nove lovorike. Statistika po dvoboju je potrdila izenačenost finala, ki ga je Đoković rešil v svojo korist z malenkost boljšim odstotkom dobljenih točk na svoj prvi in drugi začetni udarec.

Zmaga v senci dveh tragedij

Na tiskovno konferenco je Đoković prišel krepko čez eno uro zjutraj po lokalnem času. Da je ohranil izjemen smisel za humor, je dokazal, ko si je zaželel prvega vprašanja od italijanskega novinarja, avtorja znamenitega teniškega vprašanja »Not to bad« (ni preveč slabo – op. p.) z lanskega OP Avstralije. »Pred začetkom sezone vselej v ekipi naredimo načrt, kje naj bi bili moji vrhunci. Melbourne ima v mojem srcu posebno mesto,« je pojasnjeval Novak Đoković. »Vedno črpam motivacijo v stvareh, ki si jih želim izboljšati. In teh je veliko. V Avstraliji sem najbolj napredoval pri servisu. Vem, kje me čakajo naslednji izzivi,« je sporočil eden najboljših igralcev vseh časov.

»Finale je bil zelo turbulenten. Po zaostanku z 1:2 v nizih nisem bil v najboljšem položaju. Thiem je odlično čutil forehand, vrhunsko pa je uporabljal rezane žogice z backhandom. Moral sem najti rešitev. Odločil sem se, da bom igral bolj napadalno pri mreži,« je zmagovalno taktiko opisal zmagovalec. »Teniške sezone so tako naporne, da ni časa za proslavljanje. Ne razumite me napak, da se ne veselim novega uspeha. Le teh čustev ne morem pokazati, saj si vsakokrat najbolj zaželim preživeti trenutke z družino. Zavedam se, da nikoli ne veš, kaj bo prinesel naslednji dan. Tudi nazdravil ne bom z alkoholom, saj ga ne uživam. Verjetno bo to storil moj brat,« je odgovarjal Đoković. Ter se še zadnjič spomnil na specifičen avstralski turnir. Kot številni drugi navadni smrtniki si ga bo zapomnil po dveh tragedijah – avstralskih požarih in veliki škodi ter tragični nesreči svojega odličnega prijatelja Kobeja Bryanta.