Slovensko žensko teniško reprezentanco Slovenije v naslednjih dneh čaka vrhunec sezone. Trener Andrej Kraševec je na dvoboje 1. evroafriške skupine v Luksemburg popeljal pet igralk. Barve Slovenije bodo od danes do sobote branile Tamara Zidanšek (75. na svetovni lestvici), Kaja Juvan (123.), Dalila Jakupović (182.), Nika Radišić (529.) in Pia Lovrič (958.).

Slovenske igralke se bodo danes v skupinskem delu pomerile s Turčijo, jutri pa s Poljsko (obakrat ob 16. uri). V petek bo prost dan, v soboto pa bodo odločilni dvoboji za obstanek in napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino. Sistem tekmovanja je takšen, da se bosta iz vsake reprezentance pomerili po dve posameznici, ne glede na rezultat pa bo v tretjem dvoboju igra dvojic. V drugi skupini se bodo merile reprezentance Luksemburga, Srbije in Švedske. Prvi dve ekipi iz obeh skupin bosta napredovali v polfinale, zadnja se bo borila za obstanek. Zmagovalki polfinala bosta imeli spomladi možnost, da se v dodatnih kvalifikacijah uvrstita v svetovno skupino, kar je cilj slovenskega tenisa v naslednjih treh letih.

Ugoden sistem tekmovanja

Na papirju naj bi bila Slovenija v skupinskem delu boljša od Turčije (najboljša igralka je Cagla Buyukakcay na 177. mestu) in slabša od Poljske, kjer sta najboljši igralki uvrščeni višje od Slovenk. Magda Linette je 42. igralka sveta, vrstnica Kaje Juvan Iga Swiatek pa je z uvrstitvijo v osmino finala na OP Avstralije in zmagami nad Madžarko Timeo Babos, Španko Carlo Suarez Navarro in Hrvatico Dono Vekić napredovala na 48. mesto.

»Sistem tekmovanja je nekoliko spremenjen. Lahko rečem, da nam gre celo na roko. Poljska je na papirju najmočnejša reprezentanca v Luksemburgu, zato imamo na neki način srečo, da se bomo z njo pomerili že v skupinskem delu in ne v morebitnem odločilnem dvoboju za napredovanje v kvalifikacije. V ekipnih dvobojih je zelo pomembno vzdušje v ekipi. V naši reprezentanci je zelo dobro in verjamem, da smo z mlado generacijo na pravi poti do uspehov,« meni Andrej Kraševec.

Uspešen začetek Kaje Juvan

Optimistično je v Luksemburg odpotovala Kaja Juvan, ki se je na OP Avstralije s tremi kvalifikacijskimi zmagami prvič uvrstila na glavni turnir prvega koledarskega turnirja največje četverice. »V Melbournu sem odigrala štiri dvoboje. Najpomembnejše je, da sem pokazala napredek. Verjamem, da bomo v uvodnem dvoboju premagali Turčijo ter se dobro pripravili na Poljsko. Z Igo Swiatek sva bili med dvojicami prvakinji na mladinskih olimpijskih igrah, trikrat sva tudi skupaj nastopili v mladinski konkurenci na turnirjih za grand slam. Iga je ena mojih najboljših teniških prijateljic. Njeno igro poznam dobro, kot tudi igro Magde Linette, s katero sva večkrat trenirali,« je optimistična Kaja Juvan. Ljubljančanka se bo 18. februarja s trenerjem Robijem Cokanom odpravila na ameriško turnejo, kjer bo igrala na štirih ali petih turnirjih na trdi podlagi. Spomladi bo v domačem okolju začela priprave na peščeno sezono.

Dalila Jakupović v zadnjih letih dokazuje, da so dvoboji v pokalu federacij njeni najljubši. Trenutno je tretja najuspešnejša Slovenka v reprezentanci, hkrati pa vse boljša med dvojicami. »Dvoboji v pokalu federacij so specifični in kažejo ekipnega duha. Po predanem dvoboju v kvalifikacijah v Avstraliji še nisem maksimalno pripravljena, a verjamem, da bom do tekem Slovenije nared. Veselim se dvobojev in upam, da nam uspe kaj velikega,« si želi pri 28 letih najizkušenejša slovenska reprezentantka. Sedemnajstletna Pia Lovrič je na OP Avstralije med mladinkami dosegla prvo posamično zmago. »Doživela sem nepozabno izkušnjo. Dobila sem dokaz, da sem na pravi poti. Vesela sem, da sem del članske reprezentance, kar bo zame nova izkušnja,« se veseli 66. mladinka sveta. Nika Radišić je v pripravah na sezono letos ubrala drugačno taktiko. Povsem se je namreč posvetila treningu. »Spremljala sem vse Slovenke v Avstraliji in za njih stiskala pesti. Treningi kažejo, da sem se odločila prav, saj v tekmovalno sezono vstopam dobro pripravljena,« je optimistična 19-letna Nika Radišić.

Za Slovenijo v Luksemburgu ne bosta nastopili Polona Hercog in Andreja Klepač, najvišje uvrščeni slovenski igralki na svetovni lestvici med posameznicami in dvojicami. »Polona je nazadnje igrala v pokalu federacij pred petimi leti. Vsako leto jo povabimo, a se pozivu ni odzvala. Očitno nima želje po nastopu. Kar zadeva igranje Andreje Klepač, smo se na strokovnem svetu Teniške zveze Slovenije odločili, da pomladimo reprezentanco in postavimo temelje prihodnosti. V Luksemburgu bodo nastopile igralke, ki se bodo sposobne v bližnji prihodnosti uvrstiti v svetovno skupino,« odgovarja Andrej Kraševec.