V Moskvi rojena Keninova je sploh prvič zaigrala v četrtfinalu katerega od velikih turnirjev, v Melbournu pa je 21-letna igralka preskočila še dve oviri za največji uspeh v njeni kratki karieri. Z zmago je v žep pospravila še 2,49 milijonov evrov in bo v ponedeljek na novi lestvici WTA sedma igralka sveta.

Muguruza, ki je v finalu nastopila kot prva nepostavljena igralka po Justine Henin leta 2010, je četrtič zaigrala na zadnji stopnički, ima pa naslova iz Wimbledona (2017) ter Pariza na igriščih Rolanda Garrosa (2016). Poleg Melbourna letos je igrala še v finalu na sveti travi All England Cluba leta 2015.

V prvem nizu sta obe tekmici prikazali dober, raznovrsten tenis, večino časa pa je bila bolj agresivna Španka, ki je do prvega odvzema servisa prišla v tretji igri. Pri vodstvu s 4:2 je imela priložnost še za drugi break, a je vse tri 21-letna Američanka ubranila. Nato je izenačila na 4:4 po manjšem padcu v igri nekdanje številke ena.

Trenutki neosredotočenosti Španke so bili v primerjavi z drugim nizom precej krajši. V prvem se je zbrala in ga dobila s 6:4, v drugem pa je storila preveč napak in 21-letni Američanki dovolila hitro izenačenje na 1:1.

Keninova je odlično igrala predvsem v obrambi, v pravih trenutkih pa je znala napasti in si priboriti prednost breaka v šesti igri odločilnega niza. Roka se ji tudi kasneje ni zatresla, po dveh urah in petih minutah pa se je po štirih zaporednih igrah veselila uspeha kariere ter ga najprej delila z očetom in trenerjem Alexom Keninom, ki je z ženo Leno ter takrat nekajmesečno Sofio v začetku leta 1999 iz Rusije odšel prek luže.

»To je moj prvi govor,« je občinstvo očarala 21-letnica, ki je najprej čestitala tekmici za prikazano v zadnjih dveh tednih. A tudi 170 centimetrov visoka Sonya, kot se raje predstavlja, v zadnjih dveh tednih ni bila od muh. Od mladega talenta, ki si je za vzornika izbrala Andyja Roddicka, je zrasla v šampionko, ki je v prvem poskusu prišla naslova, na katerega mnoga dekleta čakajo precej dlje.

»Uradno so se moje sanje izpolnile. Zelo sem hvaležna, da lahko stojim na tem odru. Če imate sanje, naredite zanje vse in uresničile se bodo,« je z nasmeškom na obrazu dejala Američanka ruskih korenin.

Po porazu je bila na drugi strani 26-letna Muguruza seveda razočarana. Vseeno pa je s ponosom sprejela dejstvo, da je nenadejano prišla do svojega četrtega finala na turnirjih velike četverice. Pred turnirjem je nihče ni omenjal v ožjem krogu favoritinj, možnosti za finale teh dveh tekmic pa so bile po izračunu stavnic 750 proti ena.

»Postala bom zelo čustvena, zato bom zelo kratka. Sofia, igrala si izjemno in zasluženo si postala zmagovalka. Prav gotovo te bomo še kdaj videli v finalu velikih turnirjev,« je na podelitvi dejala Španka, rojena v Caracasu v Venezueli. Na posodobljeni ponedeljkovi lestvici bo z 32. napredovala na 16. mesto.

V nedeljo bo na sporedu še moški finale, v katerem se bosta za prvo lovoriko v sezoni na turnirjih velike četverice udarila Srb Novak Đoković in Avstrijec Dominic Thiem.