S preizkušnjo v Schladmingu se bo drevi končal niz šestih januarskih slalomskih preizkušenj. Osamljeni Slovenec na avstrijskem Štajerskem bo Štefan Hadalin. V slovenskem taboru so se odločili, da bo Žan Kranjec izpustil drevišnjo preizkušnjo in se osredotočal na nedeljski veleslalom v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bo prvič v karieri nosil rdečo majico vodilnega.

Štefan Hadalin je na zadnjih dveh preizkušnjah v Wengnu in Kitzbühelu nastopil v prvi jakostni skupini. Vrhničan je tekmoval slabše in vknjižil le pet točk. »Štefan je po Wengnu, kjer se mu je ponesrečil nastop na drugi progi, na treningih smučal slabše. Seveda smo upali, da bo na tekmi v Kitzbühelu boljši, a ni bilo tako. Njegova forma je v primerjavi z začetkom meseca malce slabša. Tekme si sledijo druga za drugo, zato ni časa za menjanje nastavitev in opreme. Januarja mora vsak alpski smučar povsem zaupati vase in opremo. Ni prostora za dvom,« pojasnjuje glavni moški trener Klemen Bergant.

»Res je sicer, da je imel Štefan na zadnjih dveh tekmah dobro startno številko. Toda razmere za tekmo so bile dobre za vse tekmovalce, kar so tako v Wengnu kot Kitzbühelu pokazali številni tekmovalci. Danes bi bilo lahko drugače. Vremenska napoved je slabša, padlo naj bi nekaj padavin. Če bo proga zdržala, se med najhitrejšimi znova obetajo zelo majhne razlike, če se bo predrla, bodo zaostanki višji. Dobro pri tem je, da bo Štefan nosil dobro startno številko, meni Bergant.

Medtem ko blesti v veleslalomu, Žan Kranjec v tej sezoni ne najde pravega slalomskega zavoja. Januarja je z 19. mestom osvojil točke le v Zagrebu. »Žanu v slalomu manjkajo malenkosti, da bi bil bolj konkurenčen najboljšim. V zadnjih tednih se ne počuti tako dobro, da bi lahko na tekmi maksimalno napadel. Je pa razveseljivo, da je njegova veleslalomska pripravljenost še vedno na visoki ravni, kar je potrdil tudi včerajšnji trening na Werfenwengu, po katerem se je Žan pred pestrim nadaljevanjem sezone vrnil domov,« je pojasnil Bergant.

Trojica slalomistov je v tej sezoni korak pred tekmeci. Majico vodilnega bo danes nosil Henrik Kristoffersen, le 17 točk za Norvežanom pa zaostaja Daniel Yule. Švicar je januarja dobil kar tri slalome, po Madonni di Campiglio in Adelbodnu je doživel vrhunec predvčerajšnjim v Kitzbühelu. Yulu se je na januarskih klasikah ponesrečil le nastop v Zagrebu, kjer je bil 27., v Wengnu pa je zasedel peto mesto. Z dvema januarskima zmagama in tretjima mestoma je pokazal svojo vrhunskost Francoz Clement Noël, eden glavnih favoritov za drevišnjo prestižno zmago na Planaiu, najsrečnejšem prizorišču smučarskega upokojenca Marcela Hirscherja.