Jed, ki je bila prvič omenjena leta 1705 v knjigi Le Cuisinier Royal et Bourgeois, ki sta jo spisala kuharski mojster François Massialot in njegov pomočnik B. Mathieu, so začeli v današnji, prilagojeni in posodobljeni obliki promovirati šele po letu 1980, ko je zveza pridelovalcev reblochona želela pospešiti prodajo tega aromatičnega sira. V resnici gre za preprosto in krepko krompirjevo zloženko, ki si jo lahko pripravimo povsem po svoje in s sestavinami, ki so po normalnih cenah dostopne v vsaki trgovini. Imenitna nam je uspela po naslednjem receptu.

Tartiflette po kranjsko

1,2 kg krompirja, 2 para kranjskih klobas (uporabimo lahko tudi ustrezno količino kuhane prekajene šunke ali drugo prekajeno mesnino po želji), 2 srednje veliki stebli pora, 3 stroke česna, 1 dl suhega belega vina, lonček sladke smetane, lonček kisle smetane, 200 g camemberta (v izvirniku reblochona), oljčno olje, morsko sol, sveže zmlet poper, malo sveže naribanega muškatnega oreščka, šopek peteršilja.

Krompir skuhamo napol, toliko, da ostane še malo trd, ga olupimo ter narežemo na pol centimetra debele rezine. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Por dobro očistimo in operemo, vzdolžno razpolovimo in tako zeleni kot beli del zrežemo na pol centimetra debele rezine. Klobase vzdolžno razpolovimo na četrtine in narežemo na koščke. V večji ponvi segrejemo eno žlico olja, na katerem med mešanjem hrustljavo popražimo koščke klobase. Zalijemo jih z vinom in mešamo tako dolgo, da tekočina skoraj povsem povre. Vsebino ponve stresemo in postrgamo v skledo ter shranimo na toplo. V še vročo ponev prilijemo malo olja, jo spet pristavimo in dobro segrejemo, nato pa vanjo stresemo najprej beli del pora in ga na močnem ognju na hitro popražimo, da na robovih porjavi. Stresemo ga k praženi klobasi, v ponev pa stresemo zeleni del pora in ga skupaj z nasekljanim česnom na malo maščobe (po potrebi dodamo še žlico olja) zelo na hitro popražimo, da ostane živo zelen. Solimo ga in popramo, začinimo z muškatnim oreščkom, nato pa dodamo praženo klobaso in beli del pora ter odstavimo. Globoki pekač dobro namažemo z oljem in po dnu razporedimo polovico narezanega krompirja. Enakomerno ga prekrijemo s praženo mešanico pora in klobase, na vrh pa razporedimo drugo polovico krompirjevih kolobarjev. Obe smetani zmešamo skupaj z malo sesekljanega peteršilja ter mešanico solimo in popramo. Z njo enakomerno prelijemo zloženko, pekač pa za približno 20 minut postavimo v ogreto pečico, ki ji temperaturo takoj znižamo na 180 stopinj Celzija, da se krompir do konca zmehča in po vrhu nekoliko zapeče. Medtem camembert narežemo na trakove ali tanke trikotnike. Jed vzamemo iz pečice in na vrh razdelimo kose narezanega camemberta. Pekač vrnemo v pečico za 10–15 minut oziroma toliko časa, da se sir po vrhu zlato rjavo zapeče. K jedi tradicionalno ponudimo izbrano suho belo vino.