File brancina z zelenjavo, ingverjem in arašidi

4 filete brancina s kožo (po 170–200 g), manjše steblo pora, košček (3 cm) ingverja, 2 mladi čebuli, 2 sveža feferona ali eno manjšo pekočo papriko, 3 stroke česna, 2 jušni žlici sveže stisnjenega soka limete, 1 jušno žlico worcestrske omake, 1 čajno žličko sladkorja, 4 jušne žlice oljčnega olja, morsko sol, šopek peteršilja oziroma bazilike, 4 jedilne žlice nesoljenih praženih arašidov, malo svežega kopra.

Por dobro očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen ločeno drobno nasekljamo. Ingver olupimo in nasekljamo na čim bolj drobne koščke. Feferona ali (pekočo) papriko narežemo na kolesca in po želji (če naj bo jed manj pekoča) odstranimo semena. Peteršilj oziroma baziliko in koper ločeno drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Sok limete, worcestrsko omako, sladkor in 2 jušni žlici vode zmešamo v majhni skodelici, da se sladkor raztopi, mešanico pa postavimo na stran. Filete posolimo. V ponvi z ognjevarnim ročajem ali manjšem pekaču segrejemo 2 žlici olja in na hitro (5–8 minut, odvisno od debeline filetov) na močnem ognju popečemo filete s kožo navzdol, da ta postane zlatorjava in hrustljava. Ponev prestavimo v pečico in pečemo še kakšnih 5–10 minut, odvisno od debeline filetov. Medtem v drugi večji ponvi močneje segrejemo preostalo olje in na njem med pogostim mešanjem skupaj popražimo (kakšne 3 minute) por, ingver, čebulo in feferone. Dodamo še česen in pražimo le še toliko, da zadiši (kakšne pol minute). Prilijemo mešanico s sokom limete in med mešanjem počasi kuhamo tako dolgo (1 minuto), da se nekoliko zgosti. Ponev odstavimo z ognja in primešamo zelišča ter arašide. Pečene ribje filete razdelimo na segrete krožnike in obložimo z zelenjavno-arašidovim nadevom ter posujemo s koprom.