Prvo polfinalno dejanje v Tele2 Areni se je po maratonskem 80-minutnem boju razpletlo po okusu hrvaških rokometašev, zmagoviti gol pa je v samih izdihljajih drugega podaljška dosegel nekdanji krožni napadalec trebanjskega Trima in velenjskega Gorenja Željko Musa.

Hrvaška bo v nedeljo naskakovala svojo šesto kolajno na evropskih prvenstvih. Na Norveškem 2008 in v Avstriji 2010 je osvojila srebrno, na Portugalskem 1994, v Srbiji 2012 in na Poljskem 2016 pa bronasto kolajno. V svojih vitrinah ima tudi dve zlati olimpijski kolajni iz Atlante 1996 in Aten 2004 ter s svetovnega prvenstva na Portugalskem 2003.

Večji del prvega in v začetku drugega polčasa je bolje kazalo "kavbojem". Naši južni sosedi so si v 20. minuti po golu Zlatka Horvata priigrali tri gole prednosti (9:6), to razliko pa so z manjšimi nihanji držali do 36. minute (15:12).

A vikingi so izbrance hrvaškega selektorja Lina Červarja vztrajno lovili. Med 37. in 40. minuto so naredi delni izid 3:0 in tekmo postavili v začetno izhodišče (15:15), v 54. minuti pa po golu Magnusa Gulleruda povedli z 22:21.

Hrvaška se je po minuti odmora pobrala, ključno vlogo pa je pri tem imel vratar Matej Ašanin, ki je v končnici tekme ubranil kar dve sedemmetrovki. Njegovi soigralci v polju so imeli v zadnjih dvajsetih sekundah napad za morebitno zmago, strel Domagoja Duvnjaka pa je končal v norveškem bloku.

V prvem 10-minutnem podaljšku je bolje kazalo Norvežanom, po golu prvega zvezdnika Sanderja Sagosena se jim je nasmihala zmaga, a njihovo prednost je po uspešno izvedeni sedemmetrovki izničil Duvnjak in izenačil na 26:26. V drugem podaljšku sta obe ekipi grešili in delali začetniške napake, v izdihljajih tekme pa je svoj edini gol na tekmi dosegel Musa in razveselil številne hrvaške navijače v švedski prestolnici.

V hrvaški ekipi je bil najbolj učinkovit Duvnjak z osmimi, v norveški pa Sagosen z desetimi goli.