Slovenci so si še četrtič v zgodovini na velikih tekmovanjih priborili boje za odličja. Največ so iztržili pred šestnajstimi leti, ko so na domačem evropskem prvenstvu po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji osvojili odličje srebrnega leska. Na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017 so po čudežnem preobratu v Parizu v zadnjih dvajsetih minutah proti Hrvatom osvojili bronasto kolajno, štiri leta pred tem so v Španiji osvojili nehvaležno četrto mesto.

Slovenija je dobro otvorila polfinalno tekmo evropskega prvenstva proti Španiji. Dvema obrambama vratarja Klemna Ferlina je za vodstvo z 2:0 dva zadetka dodal Blaž Blagotinšek. Borut Mačkovšek je imel v nadaljevanju priložnost za še višje vodstvo, a je zapravil priložnost, kar so znali na drugi strani izkoristiti španski rokometaši. Po petih minutah igre je bil izid poravnan (2:2). Sledil je niz menjav v vodstvu, ko se nobeni izmed ekip ni uspelo odcepiti za več kot zadetek.

A če so Slovenci ob nepozorni španski obrambi na krožnem položaju sprva dobro koristili Blagotinška, Ferlin pa je dodal svoje z obrambami, se je slika po četrt ure obrnila na glavo. Po nekaj prestreženih podajah na slovenskega pivota, so rdeče-rumeni pri 11:8 prvič ušli na plus tri. Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je vzel odmor. V napadu po tem je Blaž Janc zadel že tretjič na srečanju, a to vendarle ni ustavilo momenta nasprotnika. Po dvajsetih minutah je semafor pokazal alarmantnih 13:9. Odgovora do konca polčasa ni bilo (20:15).

Španski napad se ni ustavil

Dvajset zadetkov v 30 minutah je bilo bistveno preveč, sploh ob težavah v napadu, kar je bilo opaziti tudi na začetku drugega dela. Slovenski napad ni našel ritma, žoga ni stekla od rok do rok, po drugi strani pa so Španci ušli na visokih 22:16. Z lahkim zadetkom je nato obrambo razigranega nasprotnika prek sredine vendarle prebil Mačkovšek. A manjkali so hitri zadetki iz protinapadov, kakršna je v prvem polčasu dosegel Blaž Janc, ki je v 38. minuti s četrtim golom znižal na 23:19.

Ko je pri 24:20 Aleix Gomez Abello zgrešil sedemmetrovko, so imel Slovenci priložnost priključiti na minus tri, a sledil je zapravljen napad. V teh trenutkih sta slovensko izbrano vrsto nad vodo držala zgolj Jure Dolenec in Janc. Kako težko je bilo njunim soigralcem v napadu, je povedno pokazal zadetek Deana Bombača za 26:23, ki si ga je prigaral med dvema španskima branilcema. Špancem so šli na roko celo odboji, ko so nekajkrat srečno pobrali zapravljene strele, ki so zadeli okvir gola.

Slovenci se kljub temu niso predajali, nenazadnje so bili v drugem delu rezultatsko pravzaprav boljši nasprotnik, za približanje na dva gola zaostanka pa pri 24:27 ni uspelo zadeti Niku Henigmanu. Španci so navidezno zlahka ohranjali varno prednost. Bili so enostavno preveč zbrani in efektivni, kaznovali so slovenske napake in zadevali v prazen gol, ko je bilo treba. Na drugi strani pa je bilo 14 tehničnih napak Slovencev na tako pomembni tekmi enostavno preveč.

Vranješ: »Borili smo se do konca«

Ko se je že zdelo, da bodo rdeče-rumeni zdržali v takšnem ritmu do konca, je Slovencem novo energijo z obrambami vlil Urh Kastelic, ki je zamenjal Ferlina. Nejc Cehte je tri minute do konca znižal na 30:32. Sledila sta hitra zadetka na obeh straneh in dramatičen zaključek. Dolenec je po korakih Špancev v napadu dobro minuto pred koncem zadel za 32:33. Videti je bilo, da bo slovenska obramba zdržala tudi napad za 34. zadetek, a sodnika kar nista hotela prekiniti predolgega napada, ki je naposled dal končnih 32:34 v korist Španije.

»Težko je govoriti po takšnem porazu. Španci so bili v prvem polčasu vsekakor boljši nasprotnik, v obrambi smo delali velike napake, ki smo jih skušali popraviti v drugem delu. Na koncu smo vendarle imeli priložnost, a smo v stresnih trenutkih znova naredili nekaj tehničnih napak. Toda ne glede na to smo se borili do konca, celih 60 minut, kar je pomembno zame in za fante. Zdaj je sicer nekoliko težje, v slačilnici se bomo pogovorili in našli energijo za jutri,« je takoj po tekmi misli strnil slovenski selektor Ljubomir Vranješ.

»Po tekmi nima smisla objokovati določene situacije, to bi morali pokazati na igrišču. Naša obramba enostano ni bila na nivoju, Španci so s križanji zlahka prihajali do zadetkov. Zadnjih deset minut smo odigrali tako, kot znamo. Če ne drugega, sem ponosen, da smo se borili do konca in verjeli v zmago. Ampak to je šport, jutri je nov dan, domov želimo prinesti medaljo,« pa je povedal Blaž Janc, ki je danes dosegel šest zadetkov.