Španija, ki je doslej na velikih tekmovanjih – EP, SP in OI – osvojila že 13 kolajn (tri zlate, štiri srebrne, šest bronastih), Slovenija pa le dve (po eno srebrno in bronasto), je bila po napovedih največje svetovne stavnice velik favorit za vozovnico za finale. Kvota na njeno zmago v Stockholmu je bila 1,36, na uspeh Slovenije 4,10, na remi po rednem delu tekme pa 10,50. Medtem ko so Slovenci vseh osem tekem v treh delih EP odigrali v eni državi (Švedska), so Španci okusili gostoljubnost vseh treh sogostiteljic tekmovanja: v prvem delu so nastopili na Norveškem (Trondheim), v drugem delu v Avstriji (Dunaj), sklepni del pa so včeraj začeli na Švedskem (Stockholm), zato so morali v zadnjih dveh tednih precej več potovati.

Razpad obrambe Slovenije v prvem polčasu

Slovenski rokometaši so sinoči v Stockholmu, ki mu pravijo mesto na vodi in severne Benetke (razprostira se na kar 14 otokih), dobro začeli (2:0) svojo jubilejno, 75. tekmo v zgodovini EP. A po izidu 8:8 v 17. minuti so padli v črno luknjo: ekipa španskega selektorja Jordija Ribere, ki je pred tem že vodil Argentino in Brazilijo, je najprej dosegla tri gole zapored, kmalu zatem prvič povedla za štiri (13:9), štiri minute pred koncem prvega polčasa pa premierno za pet (18:13). Slovenci niso znali izkoristiti stalne menjave dveh Špancev v smeri obramba-napad za hitre (pol)protinapade in doseganje lahkih golov, na nasprotni strani pa so aktualni evropski prvaki pridno polnili slovensko mrežo.

»Naredili smo preveč napak v igri. Počnemo prav to, kar smo se dogovorili pred tekmo, da ne smemo delati. In Španci so nas uspešno kaznovali z lahkimi goli iz 'kontre',« je bil med polčasoma Miha Zarabec razočaran zaradi slabe igre Slovenije, ki je že v prvem polčasu dobila neverjetnih 20 golov in naredila kar 10 tehničnih napak. Španija, ki je s povprečjem 30,6 leta najstarejša med vsemi 24 reprezentancami na letošnjem EP in ki je od Slovenije povprečno starejša za več kot štiri leta, je suvereno igrala tudi večino drugega polčasa, v katerem si je takoj na začetku priigrala rekordnih šest golov naskoka (21:15), šest minut pred koncem pa je še vedno vodila za pet (32:27).

Dolenec: Češka sodnika sta »zamorila« tekmo

Vse je kazalo, da bodo Španci zlahka dobili peti zaporedni polfinale na EP. Toda ekipa pod vodstvom kapetana Raula Entrerriosa, z 38 leti najstarejšega pri Špancih (igral je že na EP 2004 v Sloveniji), je v končnici doživela črne minute. Tri minute pred koncem so se končno prebujeni Slovenci prvič približali na dva gola zaostanka (30:32), minuto kasneje še enkrat (31:33), tik pred iztekom zadnje minute pa je Jure Dolenec zadel za 32:33. Španci so krenili v zadnji napad, ki je trajal (pre)dolgo, na njihov srečo pa je Alex Dušebajev 13 sekund pred znakom sirene dosegel zmagoviti gol za 34:32 in tretji zaporedni finale (EP 2018, SP 2019, EP 2020) za svojo reprezentanco.

S sedmimi goli iz osmih strelov je bil Jure Dolenec prvi strelec tekme, a to je bila zanj slaba tolažba. »Seveda smo vsi zelo razočarani. Zamudili smo veliko priložnost, saj smo vedeli in čutili, da je Španija premagljiva. A tokrat nismo bili dovolj dobri za zmago in si je nismo zaslužili. Pokopala nas je igra v obrambi, predvsem v prvem polčasu. Če bi pokazali svojo najboljšo predstavo na letošnjem EP, bi lahko zmagali, a žal je nismo. Zdaj se je treba spočiti, regenerirati in strniti vrste za težak obračun z Norvežani. Oboji smo dotolčeni, a verjamem, da smo sposobni osvojiti bron,« je dejal Jure Dolenec, ki je na vprašanje, kako ocenjuje delo čeških sodnikov, diplomatsko odgovoril, da sta »zamorila« tekmo.

Janc: V Slovenijo moramo prinesti bronasto kolajno

Le gol manj kot Dolenec je dosegel Blaž Janc (6), prav tako ob le enem zgrešenem strelu. »Težko je po takšni tekmi in grenkem porazu povedati kaj pametnega. Naša obramba v prvem polčasu je povsem razpadla, Španci pa so zlahka zadevali. Kljub visokemu zaostanku nismo obupali, borili smo se do zadnje sekunde, pokazali pravi značaj in veliko srce, toda žal se nam ni izšlo. Kdor izgubi polfinale, je seveda potrt, kajti kolajna je še vedno pod vprašajem,« se zaveda Blaž Janc. Samo 20 ur po obračunu s Španci čaka Slovence boj za bron z Norveško: »Težko je po takšni tekmi, kot je bila proti Španiji, a ne smemo več misliti nanjo. Zdaj ni več izgovorov: dati moramo zadnje atome moči iz sebe in v Slovenijo moramo prinesti bronasto kolajno.«

V prvem polfinalu sta se pomerili Norveška in Hrvaška, po dveh podaljških, 80 minutah igre in kar 18 izenačenjih pa so se zmage z 29:28 (26:26, 23:23, 12:10) in napredovanja veselili naši južni sosedje. Za Hrvaško (Duvnjak 8 golov, Marić 6, Šego 12 obramb) je proti Norveški (Sagosen 10, Gullerud 5) zmagoviti gol dosegel krožni napadalec Željko Musa le štiri sekunde pred koncem drugega podaljška. Hrvati bodo v jutrišnjem finalu (ob 16.30) skušali osvojiti edino zlato kolajno, ki jim na velikih tekmovanjih še manjka – evropsko, kajti najžlahtnejšo svetovno in olimpijsko že imajo.