Španija je danes postala druga država za Švedsko, ki je ubranila naslov prvaka Evrope. V 26-letni zgodovini EP je to pred njo uspelo zgolj Švedski, ki je bila zapored najboljša v letih 1998, 2000 in 2002, Španci pa so v Stockholmu osvojili že svojo 14. kolajno na velikih tekmovanjih (EP, SP, OI), od tega četrto zlato. Hrvati, ki so že bili olimpijski (Atlanta 1996, Atene 2004) in svetovni prvaki (Portugalska 2003), v zbirki najžlahtnejših odličij pa jim manjka samo evropsko, so tudi tokrat ostali praznih rok, zbirko pa so danes na Švedskem ob treh bronih dopolnili še s tretjim srebrom.

Na dvoboju do danes edinih neporaženih reprezentanc na letošnjem Euru (po sedem zmag in en remi na medsebojni tekmi) si je prvo občutnejšo prednost priigrala Hrvaška, ki je v 19. minuti povedla z 10:7. Španci so v petih minutah spet vzpostavili rezultatsko ravnotežje (10:10), njihova nova ofenziva pa je sledila na začetku drugega polčasa. V manj kot dveh minutah in 20 sekundah so dosegli štiri gole zapored, prejeli pa nobenega in povedli s 16:16. Odgovor naših južnih sosedov je hitro sledil in dobrih pet minut pred koncem so imeli spet gol naskoka (19:18).

Dramatična končnica se je začela po enajstem in sočasno zadnjem izenačenju v finalu, ko je v 58. minuti za 20:20 zadel Ilija Brozović. Po prekršku nad krožnim napadalcem Julenom Aguinagaldejem je Aleix Gomez zadel sedemmetrovko za vodstvo z 21:20, Igor Karačić pa je v naslednjem hrvaškem napadu tik pred začetkom zadnje minute naredil korake. Španci so krenili v zadnji napad, ki ga je – makedonska sodnika sta že imela dvignjeni roki zaradi pasivne igre – 25 sekund pred zadnjim piskom sirene z golom (sočasno njegov edini v finalu) za končnih 22:20 kronal levoroki ostrostrelec Alex Dušebajev.

A vseeno je bil 27-letni član poljskih Kielc, v katerih je trener njegov oče Talant, na letošnjem EP s 36 goli prvi strelec Španije, ki je imela med 16 igralci kar deset takšnih, ki so stari 30 let ali več. »Čestitke Hrvatom, ki so se borili do zadnjega trenutka tekme ter pustili srce in dušo na igrišču. Zaradi njihovih navijačev na tribunah sem imel občutek, kot da igramo v Zagrebu. Vedeli smo, da bo finale težak in da bo končna razlika majhna, kar se je potem potrdilo tudi na igrišču. Zelo smo si želeli zlate kolajne in neposredne uvrstitve na OI v Tokio, kar nam je tudi uspelo. Stara reprezentanca? Po letih da, a imajo starejši igralci vrhunsko kakovost in neprecenljive izkušnje, kar so potrdili tako v finalu kot na celotnem prvenstvu,« je ocenil Alex Dušebajev.

Hrvati so po desetih letih spet igrali v finalu velikega tekmovanja (nazadnje na EP 2010 v Avstriji) in osvojili prvo kolajno po štirih letih (pred tem bron na EP 2016 na Poljskem), a po porazu je večina igralcev jokala od žalosti. Selektor Lino Červar je na klopi Hrvaške osvojil kar sedem kolajn na velikih tekmovanjih, že pred EP pa je 69-letnik napovedal, da je to njegov zadnji lov na zlato in da se po koncu tekmovanja umika s položaja: »To je bil rovovski boj, v katerem so imeli Španci večjo igralsko širino, več izkušenj, močnejšo obrambo... V zadnjih minutah smo padli, kar je bilo usodno. Škoda za poraz v finalu, a tudi srebro je vrhunski dosežek. Nihče v življenju ne more ves čas le zmagovati, tudi porazi so njegov sestavni del. Krvavo smo si priigrali finale na prejšnjih osmih tekmah, zato čestitam igralcem in jim nimam česa zameriti. Vesel in ponosen sem, da sem se kot selektor poslovil z evropsko kolajno,« je dejal Lino Červar, ki je odličje posvetil svoji ženi, otrokom in vnukom.